Нобел за ширење космоса

Најпрестижнију награду за физику поделили Перлмутер, Рајс и Шмидт

Адам Рајс, Брајан Шмидт и Сол Перлмутер

  • Значај њихових открића је у томе што су показали да гравитација има космичког `конкурента` - антигравитацију, односно да међу галаксијама постоји узајамно одбијање, које и јесте узрок ширења космоса. Ствари стоје тако да будућност Васељене изгледа овако: ширење никада неће престати, а галаксије ће се разилазити све брже

       НОБЕЛОВУ  награду за физику за 2011. добили су амерички научници Сол Перлмутер и Адам Рајс и Аустралијанац Брајан Шмидт за откриће да се космос убрзано шири. Оцењено је да су њихова истраживања открила нову област физике повезану са проучавањем тамне енергије, тајанствене супстанце космичког пространства чију природу још нико не зна.

       Половину награде (500.000 евра) добиће Перлмутер, а другу половину ће попола поделити Рајс и Шмидт. Иначе, званично је објашњено да су њих тројица открили „убрзано ширење Васељене посматрањем далеких супернових“.

       Значај њихових открића је у томе што су показали да гравитација има космичког `конкурента` - антигравитацију, односно да међу галаксијама постоји узајамно одбијање, које и јесте узрок ширења космоса. Ствари стоје тако да будућност Васељене изгледа овако: ширење никада неће престати, а галаксије ће се разилазити све брже.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари