Немачки астрофизичари тврде: тамна материја не постоји!

НАУЧНИЦИ СА УНИВЕРЗИТЕТА У БОНУ ТВРДЕ ДА ПОСТОЈЕЋА КОСМОЛОГИЈА
МОРА БИТИ ПРЕИСПИТАНА, А ЊИХОВЕ КОЛЕГЕ - У ШОКУ

  • Немци открили огромне сателитске галаксије које круже око нашег Млечног пута, а то откриће доводи у питање теорију о постојању тамне материје
  • Један од коаутора и вођа студије, Паул Кроупа, изјавио је да је откриће у потпуности у супротности са теоријом тамне материје. Позиција сателитских галаксија је у супротности са том теоријом: оне су поређане правилно и у равни, а при постојању тамне материје оне би требало да се налазе насумично и у свим смеровима

         ТАМНА материја не постоји - тврде астрономи Универзитета у Бону који су својим најновијим открићем шокирали научну заједницу. 

         Они су, како наводи National Geographic, открили огромне сателитске галаксије које круже око наше, а то откриће доводи у питање теорију о постојању тамне материје.

         Према тој теорији, тамна материја је послужила као нека врста конструкцијске скела за младе галаксије у раном стадијуму свемира. Марсел Павловски и његов бонски тим утврдили су да се сателитске галаксије крећу у правилној равни у односу на нашу.

         Један од коаутора и вођа студије, Паул Кроупа, изјавио је да је откриће у потпуности у супротности са теоријом тамне материје. Позиција сателитских галаксија је у супротности са том теоријом: оне су поређане правилно и у равни, а при постојању тамне материје оне би требало да се налазе насумично и у свим смеровима. Кроупа је закључио да је логична импликација открића да тамна материја не постоји.

         Бонски тим своје откриће објашњава теоријом о судару две галаксије. Зато предлажу модел према којем се пре 11 милијарди година наша галаксија сударила са другом, а остатак тог судара је под утицајем гравитације формирао њене данашње пратиоце.

         Модел који предлажу намеће потребу за редефинисањем космологије, јер до сада је сматрано да галаксије не могу настати без присутства тамне материје (која има улогу скеле).

         Очекивано, нису се сви научници сагласили са импликацијама немачког открића.

         Суканија Чакрабарти, америчка астрофизичарка са Атлантског Универзитета у Флориди, рекла је за Geographic да су и досадашње симулације настанка галаксија непотпуне, али то не значи да тамна материја није видљива.

         „Теорија тамне материје“ боље објашњава ствари на крупнијем плану, док се односи међу две галаксије одликују многобројним варијаблама, и ту модели не важе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари