Направили првог `меког робота` који хода и пузи

Успех америчких научника са Харварда на челу са Робертом Шефердом

          АМЕРИЧКИ научници са Харварда успели су – први у свету – да направе `меког робота`. Без и једног јединог `тврдог елелента` који је у стању да се креће попут гусенице или морске звезде, што му омогућава и да се успешно провлачи испод препрека.

          Први `робот без костура` је дело тима научника који је предводио Роберт Шеферд (Robert Shepherd), а своје резултате су објавили у часопису  Proceedings of the National Academy of Sciences.

          Њихов робот способан је и да `прави корак` и да пузи. А о свом `меком чуду` су написали и ово:

          «Мада је роботика током последњих пола века направила велики прогрес, роботи са чврстом конструкцијом још имају цео низ недостатака. Неки од њих се зато нестабилно крећу по неравној површини, а неки су ограничени због лимитираности својих `тетива и зглобова`. Уостаслом, такви роботи су веома тешки и скупи.»

          Шефердова екипа се зато одлучила за четвороногу пљоснату `конструкцију` од еластичне пластике. Њено кретање су обезбедили тако што миникомпјутер даје команде да се све четири ноге синхронизовано али дозирано пуне ваздухом.

          Све функционише, како тврде, веома складно иако компјутер, у ствари, диригује само не превише сложеним системом вентила `и још понечег`.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари