На дну океана нашли бактерије које су могле постојати на Марсу!

Важно откриће италијанских научника под руководством Данијела Брунелија

* Научници сматрају да такве бактерије играју пресудну улогу у кретању минерала између земљине коре и дубљих слојева (мантије)

* Слични микроорганизми су могли да чине основу живота на Земљи у раним епохама њеног постојања, обзиром да не захтевају посебне услове за постојање, осим обиља минерала и довољно високих температура

* Брунели и његове колеге сматрају да су сличне бактерије могле постојати и на Марсу и другим планетама

          ЕВРОПСКИ геохемичари су нашли трагове «подземних» бактерија у океанској Земљиној кори и открили да ови микроорганизми утичу на размену материје између горњих и доњих слојева литосфере наше планете, каже се у чланку који је објавио часопис Nature Geoscience.  

          Већина области са повећаним тектонским активностима није на копну, већ у средишту централних океанских гребена и око њих. Ту – у такозваним зонама субдукције – океанска кора постепено урања у дубљи земљин слој, па је њихов минерални састав знатно различит.

          Релативно висок притисак и температура разлажу минерале који су засићени молекулима воде. Сматра се да нуспродукте овог процеса – молекуле водоника и других материја – могу користити посебне подземне бактерије.

          Данијел Брунели (Daniele Brunelli) са универзитета Модена (Италија) и његове колеге открили су трагове тих микроорганизмима, после изучавања морске коре,  коју су претходно извукли са дна Атлантског океана у зони екватора.

          Научни колектив под руководством Брунелија осветлио је фрагменте хидратисаног андрадита – морског «рођака» минерала из групе гранита – уз помоћ микроскопа марке `рамановски`. Та направа може да озрачи фрагмент минерала који се проучава помоћу ласера и да сакупи рефлектирајуће зраке.

          Фотони ласерског зрачења мењају своја својства у судару са молекулима и атомима предмета. Захваљујући овој могућности тип и својства молекула и атома овог предмета могуће је лако препознати.

          Аутори чланка су открили да андрадит садржи велику количину органске материје. Већи део материје органског порекла се распао – а ту се нашла као резултат таложења која су у дубке слојеве литосфере доспела са горњим слојевима земљине коре.

          Са друге стране, у неким узорцима научници су пронашли цикличне и друге угљоводонике, као и трагове једињења водоника и азота, што указује на постојање беланчевина и других сложених органских полимера.

          По свему судећи, подземни микроорганизми су се хранили овим минералом или продуктима његовог распада, о чему сведочи таложење органаских материја на местима где је андрадит највише разграђен. На то указују околне врсте и не превише висока температура на тој дубини на којој постоји морски гранит – око 100 степени Целзијевих.

          Научници сматрају да такве бактерије играју пресудну улогу у кретању минерала између земљине коре и дубљих слојева (мантије) тако да омогућују појаву ових минерала који се не би могли формирати у природним условима без спољног утицаја.

          Осим тога слични микроорганизми су могли да чине основу живота на Земљи у раним епохама њеног постојања, обзиром да не захтевају посебне услове за постојање, осим обиља минерала и довољно високих температура.

          Брунели и његове колеге сматрају да су сличне бактерије могле постојати и на Марсу и другим планетама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари