Мобилни са патентом Fujitsu чуваће власнике од превараната

НОВА ТЕХНОЛОГИЈА НАВОДНО СПОСОБНА ДА ОДРЕДИ ПРЕВАРУ

СА НИВООМ ПОУЗДАНОСТИ ДО 90 ОДСТО

  • Јапанска компанија Fujitsu и Универзитет Нагоја су заједнички патентирали технологију којa може моментално да анализира разговор и по фреквенцији понављања кључних речи и по вибрацијама гласа саговорника да одреди степен угрожености свог власника, односно ризика да постане жртва преваре
  • Штавише, после анализе интонације, промене висине тона и дужине пауза у разговору са потенцијалном жртвом, нова технологија ће бити у стању да одреди и колико је човек спреман да поверује убеђивању превараната и да у правом смислу те речи да сигнал за узбуну: на екрану телефона ће се појављивати натпис „ризик преваре је велики“
  • Творци патента имају намеру да усаврше систем и да сигнал узбуне оде електронском поштом или СМС поруком рођацима старих људи
  • Без обзира на све напоре полиције, само прошле године је укупан износ штете, од превара мобилним телефоном, износио 12, 7 милијарди јена (око 155 милиона долара)

        НОВИ програм мобилног телефона који су заједнички патентирали јапанска компанија Fujitsu и Универзитет Нагоја, биће у стању да одреди преваранте на основу гласа и упозори свог власника да му прети таква опасност, саопштава компанија Fujitsu.  

        Патентирана технологија ове компаније може моментално да анализира разговор и по фреквенцији понављања кључних речи и по вибрацијама гласа саговорника да одреди степен угрожености свог власника, односно ризика да постане жртва преваре. Штавише, после анализе интонације, промене висине тона и дужине пауза у разговору са потенцијалном жртвом, нова технологија ће бити у стању да одреди колико је човек спреман да поверује убеђивању превараната и да у правом смислу те речи да сигнал за узбуну: на екрану телефона ће се појавити натпис „ризик преваре је велики“.

        Нова технологија је наводно способна да одреди превару са нивоом поузданости до 90 одсто.

        Проналазачи сматрају да човек није увек у стању да одреди по гласу колико су намере саговорника чисте. Нови систем ће, тврде његови творци, посебно бити драгоцен старијим људима јер ће им сигнализирази потенцијалну опасност и помагати да избегну превару.

        Трикови превараната су разноврсни. Од молбе „унука“ који је повређен у саобраћајној несрећи и „рођака“ који траже на зајам новац преко „човека који ће за који минут да дође“, па до захтева да пребаце неопходни износ новца „кредиторима“ и најразличитијих понуда „агената осигуравајућих друштава“ или „сарадника банака“. Све овакве и сличне случајеве повезује једно - све преваре почињу телефонским позивом.

        Полиција сматра да редовна акција заштите старих особа од превараната, који су најчешће мета оваквих превара, а пре свега оних који под притиском превараната журе да уплате новац не обраћајући пажњу на сумњиве неподударности или чудне одговороре „фалш“ унука и агената осигуравајућих друштава.  

        Творци патента имају намеру да усаврше систем и да сигнал узбуне оде електронском поштом или СМС поруком рођацима старих људи. У садашњем виду, систем је предвиђен да ради на свим смартфонима, иако може да буде коришћен и на телефонима фиксне мреже.  

        До септембра ове године ова технологија ће бити испробана на Универзитету полиције Јапан и неким банкама града Нагоје. Уколико експеримент буде успешан, систем ће прихватити и јапански мобилни оператери.  

        Без обзира на све напоре полиције, само прошле године је укупан износ штете, од превара мобилним телефоном, износио 12, 7 милијарди јена (око 155 милиона долара). 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари