Младог америчког научника убила бактерија за коју је тражио вакцину

НАУЧНИЦИ У САН ФРАНЦИСКУ ВЕЋ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ

ПОКУШАВАЈУ ДА ПРОНАЂУ ВАКЦИНУ ПРОТИВ СЕРОГРУПЕ Б

  • Ричард Дин највероватније је - за само један дан - умро од бактерије Neisseria meningitidis, која је код њега проузроковала отказивање више органа и септички шок

         МЛАДОГ америчког научника, 25-годишњег Ричарда Дина, убила је у само једном дану бактерија коју је изучавао у лабораторији у Сан Франциску.

         У настојању да нађе вакцину против изузетно заразне менингококне болести, Дин се управо њоме заразио на начин који још није утврђен.

         На анализу ће бити узети узорци бактерија из Диновог тела, као и из лабораторије у којој их је „гајио“.

         Сви који су били у блиском контакту с Дином, укључујући родбину, колеге и медицинско особље које га је лечило, добили су превентивно антибиотик. Упркос томе, сви ће још неко време бити медицински праћени, ради страха од потенцијалног обољевања и даљег ширења заразе.

         Ричард Дин највероватније је умро у суботу од бактерије Neisseria meningitidis, која је код њега проузроковала отказивање више органа и септички шок, изјавила је Ејлин Шилдс, портпарол Одељења за јавно здравље Сан Франциска.

         Научници у Сан Францику већ две деценије покушавају да пронађу вакцину против серогрупе Б, управо оне која је убила Дина.

         Трагање за овом вакцином упоређују с потрагом за Светим Гралом. Колеге су Дина описале као талентованог, марљивог врло бистрог истраживача на почетку дуге успешне каријере.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари