Лондон и Токио до краја века – под водом!

НИВО СВЕТСКИХ МОРА И ОКЕАНА РАСТЕ 60 ОДСТО БРЖЕ НЕГО ШТО СЕ ПРОГНОЗИРАЛО

  • Експерти IPCC прогнозирају да ће планета наставити да се „загрева” брзином– 0,16 степени Целзијевих за једну деценију
  • Рачунице IPCC су показале да раст нивоа мора износити око 2 милиметра годишње. Међутим, у реалнисти, према подацима добијених преко сателита, у периоду од 1990. до 2011 године ниво мора се повећавао брзином од 3,2 милиметра годишње
  • IPCC је у свом четвртом извештају прогнозирао да ће се до краја века ниво океана подићи између 0,2 до 0,6 м. Међутим, према истраживању које је објавио научни часопис Proceedings of the National Academy of Sciences, светски ниво океана може се повећати и до 2 метра у односу на ниво из 2000.  

         ПОДИЗАЊЕ нивоа океана може бити озбиљна претња цивилизацији на територијама које су само метар или мање изнад нивоа мора. А у овом  тренутку на таквим местима живи више од 70 милиона људи јер им припадају и градови као што су Токио и Лондон.

         Брзина којом се подиже ниво океана за последњих 20 година 60 одсто изнад темпа који је пре пет година прогнозирала Међувладина група експерата која изучава климанске промене IPCC. У њој су учествовали научници из Немачке, Француске и САД, објавио је лист Environmental Research Letters.

         Научници су упоредили прогнозе пораста температуре и подизања нивоа мора који се наводе у трећем и четвртом извештају Међувладине групе (објављеним 2001. и 2007. године) са снимцима урађеним помоћу сателита и реалним величинама.

         „Глобална температура наставља раст темпом који одговара добро усаглашеним оценама IPCC, посебно ако се узме у обзир дејство краткорочних варијација условљених сунчевом и вулканском активношћу и појавом Ел Нињо. Са друге стране, брзина раста нивоа мора и океана последњих неколико деценија била је изнад израчунатих величина на основу модела IPCC” - каже се у научном чланку.

         „То само значи да прогнозе пораста нивоа мора које је урадио IPCC у будућности могу бити исувише ниске” - истичу аутори истраживања.

         Експерти IPCC су, иначе, прогнозирали да ће планета наставити да се „загрева” брзином– 0,16 степени Целзијевих за једну деценију.

         Рачунице IPCC су показале да раст нивоа мора мора износити око 2 милиметра годишње. Међутим, у реалнисти, према подацима добијених преко сателита, у периоду од 1990. до 2011 године ниво мора се повећавао брзином од 3,2 милиметра годишње.

         Према мишљењу аутора овог истраживања, то не могу изазвати локалне климатске појаве или периодична избацивања великих количина питке воде из ледника са Гренланда или Антарктика који се отапају, пошто је управо овај темпо раста у колерацији са глобалном брзином „загревања” планете.

         „Физички процеси од којих зависи ниво светског мора далеко су сложенији од оних који одражавају глобални раст просечних температура на планети. Да би се дала тачнија прогноза треба стално упоређивати оно што се дешава са реалношћу и пратити колико су израчунати подаци тачни” - каже један од аутора истраживања, сарадник Потстамског института за истраживање последица климатских промена (PIK) Штефан Рамсторф.

         Због свега, подизање нивоа мора може бити озбиљна претња цивилизацији – на територијама које су за 1 метар ниже од данашњег нивоа мора, а на којима живи више од 70 милиона људи. На таквом терену се налазе велики градови као што су Токио и Лондон.

         IPCC је у свом четвртом извештају прогнозирао да ће се до краја века ниво океана подићи између 0,2 до 0,6 м. Међутим, према истраживању које је објавио научни часопис Proceedings of the National Academy of Sciences, светски ниво океана може се повећати и до 2 метра у односу на ниво из 2000. г.

          Приредио

Горан Шимпрага

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари