Земљина гравитација - „праћка“ за лет „Џуна“ према Јупитеру

АМЕРИЧКА СОНДА ИЗВЕЛА ПРВИ МАНЕВАР НА ПУТУ КА „ГАСНОМ ЏИНУ“

  • Основни задатак сонде је изучавање хемијског састава Јупитера: мерење количине кисеоника и воде, што ће омогућити да се „сузи“ постојећа хипотеза о процесу формирања гасног гиганта. Очекује се да ће Juno истражити и гравитационо и магнетно поље планете и изучити њен унутрашњи састав и одредити - има ли чврсто језгро
  • Апарат је до сада пролетео 449 милиона км од укупно планираних 2,8 милијади км. Долазак до Јупитера планиран је за јул 2016. године
  • Сонда ће се наредних годину дана налазити на орбити око Јупитара, направитжвши 33 круга, након чега ће у октобру 2017. године „заронити“ у Јупитер

        АМЕРИЧКА сонда „Џуно“, коју је НАСА упутила на Јупитер, успешно је извршила своју прву планирану петогогодишњу корекцију трајекторије лета према Јупитеру, саопштаила је Лабораторија за реактивно кретање НАСЕ.

        „Планирали смо маневар одмах након старта, међутим ракета „Атлас-5“ је толико добро стартовала  да нисмо морали да вршимо било какве корекције трајекторије. То није лоше – да добијете још једну (могућу корекцију) за резерву“ - поносно је објавио Рик Нибакен (Rick Nybakken), менаџер пројекта у Лабораторији за реактивно кретање.

        Корекција је почела 1. фебруара у 18 часова по средњеевропском времену. Мотори „Џуно“ су радили 25 минута и потрошили том приликом 3,11 кг горива. Резултат – брзина сонде се изменила за 1,2 м/сек.

        „Ово укључивање је прошло добро, као никада до сада“ - ракао је Нибакен. Следећи велики маневар апарат ће извршити у августу 2012. године када ће морати да направи још две корекције ради повратка на Земљу и гравитациони маневар уз нашу планету који ће сонди обезбедити довољну брзину за лет према Јупитеру.  

        „Џуно“ је лансиран 5. августа 2011. године и лети према Јупитеру кружним путем, а да би тешка сонда могла да буде усмерена директно према циљу - била је потребна исувише моћна и скупа ракета. Зато је одлучено „Џуно“ обиђе круг око Сунца и да се октобра 2013. врати према Земљи да би искористила гравитацију наше планете која ће је као праћку „избацити“ према Јупитеру.

        Апарат је до сада пролетео 449 милиона км од укупно планираних 2,8 милијади км које треба да прође и већ се налази на орбити око Марса. Долазак до Јупитера планиран је за јул 2016. године.

        Основни задатак сонде је изучавање хемијског састава Јупитера: апарат ће посебно измерити количину кисеоника и воде, што ће омогућити да се „сузи“ постојећа хипотеза о процесу формирања гасног гиганта. Очекује се да ће Juno истраживати гравитационо и магнетско поље планете, да ће бити у стању да изучи њен унутрашњи састав и одреди да ли на њој постоји чврсто језгро. Поред тога, апарат ће захваљујући поларној орбити бити у стању да изучи поларно исијавање Јупитера – које је најснажније у Сунчевом систему (научници се надају да ће добијене податке моћи да упореде са резултатима који су добијени са космичког апарата „Касини“ који је изучавао Сатурн и са опсервацијама са Земље).

        Очекује се да ће се сонда наредних годину дана налазити на орбити око Јупитара и да ће направити 33 круга, након чега ће у октобру 2017. године „заронити“ у Јупитер.

        Укупна маса „Џуно“ износи нешто више од 3,6 тона, половина њене тежине отпада на гориво које апарат носи са собом. Димензије „корпуса“ апарата су 3,5 х 3,5 м, док три соларне батерије образују круг дијаметра 24 м. Дужина сваке батерије износи око 8,8 м.

        Да би сачувала стабилност, приликом лета, сонда ротира један и по пут у минути.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари