У Марсовом кратеру Хејл много мање воде него што се очекивало

МАРСОХОД CURIOSITIY АПАРАТ ЗА ТРАГАЊЕ ЗА ВОДОМ ДОБИО ОД РУСКОГ ИНСТИТУТА ЗА КОСМИЧКА ИСТРАЖИВАЊА

  • Грубо можемо да претпоставимо да видимо само 1 – 1,5 одсто воде. Али, то треба још десет пута проверити. Тек смо на почетку пута - изјавио је Максим Литвак и додао да инструмент ДАН не може да разликује воду од хидрираних минерала

         ПРВИ подаци добијени са марсохода Curiosity помоћу руског инструмента ДАН, говоре да у рејону слетања овог космичког ровера у тлу има приближно око 1 до 1,5 одсто воде или хидрираних минерала.

         То је значајно мање него што се очекивало, саопштио је научни сарадник Института за комсмичка истаживања РАН Максим Литвак.

         Марсоход НАСА Curiosity 6. августа је после шестомесечног лета успешно слетео на кратер Хејл на јужној хемисфери Марса. Рејон је добио име америчког писца Реја Бредберија. Очекује се да ће апарат на овој планети провести 686 дана.

         Одмах по слетању марсохода, укључен је радни режим неуронског детектора ДАН којег су направили руски стручњаци. Овај инструмент зрачи површину планете неуронима високе енергије, па по току секундарних неурона одређује садржај водоника, а то значи воде и хидрираних минерала.

         „Грубо можемо да претпоставимо да видимо само 1 – 1,5 одсто воде. Али, то треба још десет пута проверити. Тек смо на почетку пута” - рекао је Литвак и додао да инструмент не може да разликује воду од хидрираних минерала.

         Раније су стизала саопштења да тло кратера Хејл садржи в 5 до 6,5 одсто воде.

         Литвак признаје да за сада ипак још не постоје тачни подаци о концентрацији водоника: „Још добијамо нумеричке моделе и резултате мерења. Можемо рећи да се налазимо у процесу калибрирања”.

         Осим тога, научници су регистровали и „интервалне осцилације података инструмената”. 

         „За сада није извршено много мерења. Ипак, примећујемо да постоје разлике у подацима које добијамо и тренутно их анализирамо и утврђујемо шта је основни разлог да, на пример, варира температура горњег слоја тла или да се мења садржај водоника (воде)” - рекао је Литвак.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари