Супермесец ће у суботу утицати на плиму и осеку, али не на људе

ЗАТО ШТО ЋЕ ОД НАШЕ ПЛАНЕТЕ БИТИ УДАЉЕН „САМО” 356.955 КИЛОМЕТАРА

  • Најбоље би било да Месец посматрате у суботу око 17.35 када ће ово небеско тело доћи у линију са Земљом и Сунцем и самим тим постати „највидљивије

          ЗЕМЉИН сателит ће овога викенда бити Супермесец јер ће сијати 16 одсто јаче него у обичним ноћима пуног Месеца. Зато што ће од наше планете бити удаљен „само” 356.955 километара.

          Научници кажу да ова астрономска појава, која се у просеку дешава једном годишње, нема никакав утицај на живот на Земљи. Додуше, доћи ће до пораста и смањења плиме и осеке, јер ће Месец деловати силом привлачења већом за 42 одсто у односу на тренутак када опет буде у удаљеном положају.

          А једино што ће Земљанима донети је мало атрактивности због оптичке варке, и то ако се посматра одмах након изласка и мало пре заласка Месеца, док је близу хоризонта.

          Најбоље би било да Месец посматрате у суботу око 17.35 када ће ово небеско тело доћи у линију са Земљом и Сунцем и самим тим постати „највидљивије”.

          Астрономска појава која се последњи пут догодила у марту прошле године настаје када се Месец нађе у перигеју, тј. када је најближи Земљи. Удаљеност Месеца и Земље варира за око три одсто, што се догађа зато што Месечева орбита не представља савршен круг. За разлику од перигеја, 28. новембра ове године Месец ће бити на најудаљенијој тачки од Земље, па ће нам се чинити да је мањи и мање светао.

          Иако се појава пуног Месеца понекад повезује са психичким сметњама код људи, стручњаци које су смо контактирали су истакли да нема никаквих доказа за такве тврдње.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари