Сунце ушло у 24-ти циклус са активношћу блиском рекордном „Далтоновом минимуму“

УПОЗОРЕЊЕ СЕРГЕЈА БОГАЧОВА, САРАДНИКА РУСКЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ

ЗА РЕНТГЕНСКУ АСТРОНОМИЈУ СУНЦА

  • Тренутно је просечни Волфов број око 60-65 Сунчевих пега, док је током претходног 23. циклуса био 125-150, а средином прошлог XX века био је чак достигао вредност 250
  • У наредне две године нас очекује научно признање да је наше Сунце прошло кроз најнижи циклус у последњих 200 година. Водиће се и научни спорови на тему: како оценити ову појаву - да ли као знак прекида неке активноси или као релативно нормалан циклус, али са веома ниском амплитудом - наглашава Богачов

       СУНЧЕВА активност у текућем 24. сунчевом циклусу вероватно ће достићи свој максимум и након тога почети да пада.

       Према анализи вишег научног сарадника Лабораторије за рентгенску астрономију Сунца Института за физику „Лебедев“ Руске академије наука Сергеј Богачов, то значи да је садашњи циклус Сунчеве активности већ постао један од најнижих током читавог периода посматрања и близак рекордном „Далтоновом минимуму“.

       Активност Сунца традиционално се мери Волфовим бројем који зависи од броја пега на Сунчевом диску и количине њених група. Овај параметар се бележи од 1750. године. Средином XIX века било је установљено да се мења сваких 11 година.

       Током читавог периода мерења забележена су 23 таква циклуса. Уколико у овом 24-ом Сунчевом циклусу број пега не премаши садашњи ниво, то ће значити да ће овај циклус бити и „најмирнији“ још од времена Далтоновог минимума“ - рекао је Богачов.

       Тренутно је просечни Волфов број око 60-65 пега, док је током претходног 23. циклуса био 125-150, а средином прошлог XX века био је чак достигао вредност 250.

       За време Далтоновог минимума биле су забележене рекордно ниски минимуми Сунчеве активности: од 1790. до 1830. године Волфов број је износио 63-62.

       „Судећи по динамици Сунчеве активности, коју видимо у последњих годину и по дана, тренутно се број Сунчевих пега стабилиовао и у наредних неколико месеци почеће да пада. Иако се неки научници још увек надају да ће 2013. година бити „година правог сунчевог максимума“, за сада нема разумних доказа да ће тако и бити.

       Из свега се може закључити да нас у наредне две године очекује научно признање да је наше Сунце прошло кроз најнижи циклус у последњих 200 година. Водиће се и научни спорови на тему: како оценити ову појаву - да ли као знак прекида неке активноси или као релативно нормалан циклус, али са веома ниском амплитудом“ - рекао је Богачов.

       Он је истакао да за овај моменат не треба са потпуном увереношћу прогнозирати како ће се Сунце „понашати“ у будућности.

       „Моје мишљење је да нас, на жалост, очекује период ниских максимума“ - рекао је Богачов.

       Он је додао да то не значи катастрофу и висок ниво Сунчеве активности. То је већ било у историји наше планете, а види се и на другим звездама у космосу.

       „За науку је такво стање Сунца у неком смислу чак велики интерес, пошто је активно Сунце изучено веома добро. Међутим, још нико није видео како ће се понашати звезде типа нашег Сунца у дубоким падовима њихове активности“ - указује руски научник.

       Према његовим речима, неку бригу изазива питање о могућем утицају нивоа сунчеве активности на климу на Земљи, а чији разлози не могу бити до краја јасни.

       „У последње време могуће је разматрати везу између задњег осетног пада сунчеве активности у 17. веку и такозваног Маундеровог минимума и хладног периода који је био забележен у Европи тога доба. Чак и у случају да су ови догађаји повезани, тренутна ситуација не означава климатске промене. Уколико смањена Сунчева активност заиста потраје и буде утицала на климу, потврда тога моћи ће да се изведе тек за неких десет година“ - рекао је научник.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари