Снимање Месечеве гравитације почиње 8. марта и трајаће 82 дана

ОБЕ АМЕРИЧКЕ СОНДЕ GRAIL

ИЗАШЛЕ НА ПЛАНИРАНЕ ОРБИТЕ ОКО МЕСЕЦА

  •  GRAIL-A је укупно прелетео око 4,2 милиона км, док је његов „компањон“ имао нешто дужи пут - 4,3 мил.  км. Иначе, удаљеност до Месеца износи око 402 хиљдаде км, а „Аполони“ су ово растојање савладавали за три дана
  • Крећући се по истој орбити једна иза друге, сонде ће мерити међусобно растојање уз велику прецизност, фиксирајући промене које су везане за гравитационе аномалије. Како каже научни руководилац пројекта Марија Зубер (Maria Zuber), растојање између сонди ће се мерити са тачношћу до једне десетине микрона
  • На основу овога научници ће добити тачну карту гравитационог поља Месеца, што ће им омогућити да објасне унутрашњу структуру природног Земљиног сателита, као и да провере неке хипотезе о његовом настанку и еволуцији

         ДРУГА америчка лунарна сонда-близанац GRAIL-B од 2. јануара се налази у новој мисији око Месеца где је успешно заузела предвиђену орбиту, саопштава Лабораторија за реактивно кретање НАСА.

         Две сонде GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) чији задатак је да сачине беспрекорно тачне карте гравитационог поља Месеца, лансиране су 10. септембра.

         На пут до Месеца, по усаглашеној економичној трајекторији, требало им је око 3,5 месеца. GRAIL-A је укупно прелетео око 4,2 милиона км, док је његов „компањон“ имао нешто дужи пут - 4,3 мил.  Км. Иначе, удаљеност до Месеца износи око 402 хиљдаде км, а „Аполони“ су ово растојање савладавали за три дана.

         Трајекторија лета сонди GRAIL од Земље до Месеца

         Обе сонде су прешле елиптичан пут до одредишта – преко тачке Лагранжа L1, где се гравитација Сунца и Земље изједначава. Зато да не би трошиле много горива за кочење у близини Месеца. Економија потрошње горива омогућила је да се све обави са малим апаратима - једна ракета за лансирање два апарата, док би се код „обичне“ маршруте морале користити две ракете.

         Прошле ноћи мотор GRAIL-A је емитовао кочни сигнал који је трајао 38,7 минуте. Апарат је 1. јануара изашао на орбиту око Месеца - поларну елиптичну трајекторију са периодом око 11,5 часова.

         Његов близанац GRAIL-B у исто време користио је тај импулс у трајању 39 минута, након чега је и он избио на ту исту циљну орбиту.

         Са изласком сонди на предвиђене лунарне орбите почиње нова фаза мисије, током које ће апарати постепено „сажимати“ своје орбите приближавајући је кружној. Негде око 8. фебруара ове године период кружења сонди ће се скратити са 11,5 на 2 часа, док ће висина над Месецом бити доведена до радне висине и биће 55 км. Затим ће током четири недеље бити вршено тачно навођење ових апарата на орбите. Тек ће 8. марта стартовати 82 дневна научна фаза мисије која ће бити завршена крајем маја.

         Крећући се на истој орбити једна иза друге, сонде ће мерити међусобно растојање уз велику прецизност, фиксирајући промене које су везане за гравитационе аномалије. Како каже научни руководилац пројекта Марија Зубер (Maria Zuber), растојање између сонди ће се мерити са тачношћу до једне десетине микрона.

         На основу овога научници ће добити тачну карту гравитационог поља Месеца, што ће им омогућити да објасне унутрашњу структуру природног Земљиног сателита, као и да провере неке хипотезе о његовом настанку и еволуцији. Ти подаци ће бити посебно корисни да се провери теорија о постојању у прошлости другог Месеца.

         Основни научни програм ће трајати 82 дана - од марта до јуна. Пошто су никл-водонични акумулатори релативно слаби, јунско помрачење Месеца може да доведе до њиховог дубоког пражњења тако да сонде неће моћи даље да раде.

         Међутим, уколико оне буду изгубљене, научници имају намеру да од НАСЕ добију дозволу за наставак мисије.

         У другом периоду научници намеравају да дупло смање висину орбита сонди - до 25 км, што ће им посебно омогућити да изграде гравитационе профиле најраспрострањеније форме рељефа на Месецу - 15-километарских кратера који имају облик пехара.

         Укупна вредност пројекта је 496 милиона долара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари