Сигел: Доћи ће до спајања Млечног пута и Андромеде - небо ће бити сасвим другачије

ТО ЋЕ БИТИ КРОЗ 4-7 МИЛИЈАРДИ ГОДИНА, НЕКИ БУДУЋУ СУПЕРГАЛАКСИЈУ ВЕЋ ЗОВУ - MILKDROMEDA

  • Астроном Итан СИГЕЛ: Ако унутар нове супергалаксије уопште буде живих и разумних бића - она неће бити у стању да виде ишта изван ње. Чак ни помоћу телескопа. Зато што ће друге галаксије бити предалеко

        АСТРОФИЗИЧАР Итан Сигел објавио је у магазину Forbes како ће изгледати нама колико-толико познати део космоса кроз десет милијарди година када човечанства највероватније не буде било.

        По Сигеловим прорачунима, небо ће се гледано са Земље - ако буде икога да га посматра - веома много разликовати од данашњег.

        Наша галаксија - Млечни пут - добиће елиптичну форму и неће изгледати, као данас, попут диска.

        У космосу ће бити мање прашине и гасова, а и области са звездама.

        Све ће то бити последица спајања Млечног пута са галаксијом Андромеда, а и неким другим најближим галаксијама, до којег ће - по постојећим хипотезама - доћи кроз 4-7 милијарди година.

        Ако унутар те нове супергалаксије, коју неки на енглеском већ називају Milkdromeda (од Milky way и Andromeda), уопште буде живих и разумних бића - она неће бити у стању да виде ишта изван ње.

        Чак ни помоћу телескопа

        Зато што ће друге галаксије бити предалеко, а још ће наставити да се удаљавају.

        Убрзано ширење свемира - сматра Сигел - довешће до тога да ће разумним бићима унутар супергалаксије изгледати као да су сама у целој Васељени.

        Сигел је изнео и хипотезу да ће разумна биће будуће супергалаксије себи поводом свемира постављати сасвим друга питања. Зато што - због невидљивости удаљених галаксија - неће бити ни доказа да се свемир шири.

        По његовим предвиђањима, неће бити ни представе о Великом праску.

        Сигел претпоставља и да су разумна бића која су могла постојати до Великог праска могла имати представе о свемиру које се потпуно разликују од наших данашњих.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари