Сада сте на Марсу као на Тибету

ВЕЛИКИ УСПЕХ АМЕРИЧКЕ АСТРОНОМИЈЕ И КОСМОНАУТИКЕ

  • Уз спектакуларне фотографије са „црвене планете“, које је послао ровер Opportunity, НАСА саопштила: „Можда још нисмо тамо, али је ово велики корак и најближе смо Марсу икада у историји“
  • Фотографије су настале између 21. децембра и 8. маја, а помажу нам да боље схватимо геолошки контекст и структуре на Марсу, рекао је астрофизичар Џим Бел

        НАСА је на својим службеним страницама објавила спектакуларне фотографије Марса снимљене панорамском камером на њиховом роверу Opportunity који је дeо америчке свемирске мисије у истраживању Марса.

        „Можда још нисмо тамо, али је ово велики корак и најближе смо Марсу икада у историји“, стоји у службеном саопштењу НАСА-е.

        Фотографије су обрађене па су боје додатно појачане како би се нагласиле разлике између материјала и тела која су видљива на фотографији.

        Фотографије су настале између 21. децембра и 8. маја, а помажу нам да боље схватимо геолошки контекст и структуре на Марсу“, рекао је астрофизичар Џим Бел.

        Подсетимо: ровер Opportunity и његов близанац Spirit слетели су на Марс 2004. године. Њихова мисија је требало да траје само 3 месеца.

        Следећег месеца њима ће се придружити и ровер нове генерације - Curiosity.

        За разлику од претходника, Curiosity ће са собом носити опрему и прикупљаће узорке камена и тла и слати их на анализу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари