Руски космички програм се окреће слању мисија на Месец

ПРВИ ПРОЈЕКТИ НОВЕ СТРАТЕГИЈЕ БИЋЕ РЕАЛИЗОВАНИ КРАЈЕМ 2015. И У 2016. ГОДИНИ

  • Крајем 2015. године или почетком 2016. године биће лансиран реализован пројекат Луна-Глоб а на површину природног Земљиног сателита бити послат модул
  • У периоду 2017. – 2018. године на природни Земљин сателит биће послата мисија Луна-Ресус
  • Руски научници имају у плану да на Месец пошаљу „Луна-Ресурс-2” и „Луна-Ресурс-3” са самоходним возилима, а затим и „Луна-Ресурс-4” за прикупљање и доставу тла са Месеца
  • Биће обављено истраживање у рејону јужног пола Месеца, а на Земљу ће бити допремљени узорци месечевог тла – објаснио је шеф Роскосмоса Владимир Поповкин. Такође ће бити изучен минеролошки састав површине Месеца и прфедузето трагање за рудама које у себи садрже воду

         РУСКИ космички програм биће наредних година усмерен на реализацију `месечеве мисије`. Другим речима:  на изучавање Месеца.

         Крајем 2015. године или почетком 2016. године биће лансиран реализован пројекат Луна-Глоб а на површину природног Земљиног сателита бити послат модул.

         „Биће обављено истраживање у рејону јужног пола Месеца, а на Земљу ће бити допремљени узорци месечевог тла – објаснио је шеф Роскосмоса Владимир Поповкин. Такође ће бити изучен минеролошки састав површине Месеца и предузето трагање за рудама које у себи садрже воду”.

         Поповкин је додао да ће бити потребно решити два задатка да би сама мисија била успешна: испробати лако слетање на Месец и обезбедити једногодишњи рад апарата на Месецу.

         У оквиру пројекта „Луна-Глоб” -поред слетног модула - природни Земљин сателит Месец изучаваће и орбитални космички апарат који ће бити лансиран средином 2016. године.

         „Орбитални апарат ће имати сложени програм лета” - истиче Поповкин. И наставља: „Мењаћемо висину орбите да добијемо различите фотографије површине Месеца”.

         Према његовим речима, планира се мењање орбите са 100 на 50 км, а затим би летелица поново била подигнута на већу орбиту. Да би то било остварено, руски стручњаци мораће да реше задатак конструкције одговарајућег мотора.

         Посебан задатак биће пренос великог обима информација са космичког брода на Земљу.

         „Тог дана ће бити пренете информације од око 2,5 гигабајта, што ће довести до тога да ћемо морати модернизовати сав наземни комплекс” - нагласио је Поповкин.

         Поред „Луна-Глоб” на природни Земљин сателит биће послата мисија Луна-Ресус у периоду 2017. – 2018. године.

         „Надамо се да ћемо уско сарађивати са Европском космичком агенцијом у оквиру овог пројекта. Већ постоје такви договори” - додао је шеф Роскосмоса.

         Поповкин је изнео став да „треба прећи са истраживања човека у космосу на ширу основу истраживања његових могућности у космичком простору”.

         Руски научници имају у плану да на Месец пошаљу „Луна-Ресурс-2” и „Луна-Ресурс-3” са самоходним возилима за Месец, а затим и „Луна-Ресурс-4” за прикупљање и доставу тла са Месеца.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари