Русија хоће нову „Енергију”

РОСКОСМОС РАСПИСАО ТЕНДЕР ЗА „ПОТИСНИ БЛОК” РАКЕТЕ КОЈА ЋЕ НА ОРБИТУ ИЗНОСИТИ ОД 4,5 ДО 8 ТОНА „КОРИСНОГ ТЕРЕТА”

         РУСКА космичка агенција – Роскосмос – објавила је конкурс за конструкцију и производњу „потисног (убрзавајућег) блока тешке класе” на течно водонично-оксидно гориво, који ће бити у стању да „избаци” на геостационарну орбиту космичке апарате масе веће од 4,5 тоне.

         У складу са конкурсним условима, који су објављени на сајту државних поруџбина Русије минимална цена уговора износи 4,35 милијарде рубаља, рок за завршетак посла је – 25. новембар 2015. године. Пријем понуда за учешће на конкуру је 4. септембар.

         „Енергетске могућности „потисног блока” ракете за космичке намене треба да обезбеди изношење на геостационарну орбиту  4,5 до и 5 тона корисног терета са космодрома Плесецк и Источни, али и на геопрелазну орбиту. У овом случају би ракета на орбиту носила између 7,5 и 8 тона” - каже се у техничким захтевима.

         Поред самог потисног блока, победник на тендеру мораће да изгради и надземну технолошку инфраструктуру за припреме пуњења горивом, као и надземно-мерни комплекс на космодрому Источни.

         У документацији се каже да потисни блок мора бити изграђен на основу већ постојећег потисног блока 12КРБ. Овај оксидно-водонични блок је пројектован у Центру „Хруничев” за индијску ракету носач GSLV. Први пут је полетео на орбиту 2001. године.

         Течни водоник као гориво - са течним кисеоником као оксидатором – сматра се најподеснијим за космичке ракете.

         Најмоћније ракете носачи у историји су – амерички Сатурн-5 и совјетска Енергија – користиле управо ово гориво.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари