РОГОЗИН: Зашто да Међународну космичку станицу не пошаљемо на Месец?

ПОТПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ВЛАДЕ ИНИЦИРАО ДА СЕ ВИШЕ НЕ ГУБЕ

НОВАЦ И СНАГЕ НА „КОРИГОВАЊЕ ОРБИТЕ“ МКС

Међународна космичка станица

        РУСИЈИ би добро дошло да се Међународна космичка станица (МКС) пошаље на Месец – изјавио је потпредседник владе РФ Дмитриј Рогозин у једној радио-емисији.  

        „Зашто не бисмо почели са пилотирујућом космонаутиком у условима ниске гравитације на површини Месеца?! Односно, зашто да стално коригујемо и подижемо орбиту МКС, зар не би било паметније да је једноставно пошаљемо на природни Земљин сателит Месец и да одатле обављамо експерименте и изучавамо и физику Земље и физику Сунца“ - разјаснио је своју идеју Рогозин.

        Упућивање МКС на Месец знатно би побољшало имиџ руске космонаутике јер је она у доброј мери заснована на руским космичким технологијама и решењима.

        Настојећи да буде уверљив и сликовит, Рогозин је нагласио да Русија мора својој науци и космичким амбицијама поставити високе циљеве који ће их вући као што су бурлаци вукли лађе на Волги.

        За то, указао је потпредседник руске владе, постоје сви услови. Па закључио:

        „Знамо да наши космонаути, наши пилоти могу да дуго времена проводе на орбитама око Земље, у космичким бродовима, да комуницирају са својим колегама космонаутима – из Америке и других земаља. Поседујемо технологије за космичко коришћење воде, ваздуха и за отпрему терета на орбиту. Зато, зашто да МКС све време нешто подижемо - пошто она осцилира по висини у односу на Земљу због њене велике гравитације. Можемо и даље да се носимо са орбитом МКС, а можемо и другачије. Јер, зашто не бисмо Међународну космичку станицу заиста дислоцирали на Месецу?“

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари