"Радозналост" у кратер Хејл треба да слети августа 2012.

Американци шаљу на `црвену планету` марсоход нове генерације

  • Лансирање планирано за 26. новембар са космодрома на рту Канаверал
  • Апарат је својеврсна «лабораторија на точковима»: на њему су посебно инсталирани инструменти за откривање органских једињења и ласер који је неопходан за добијање узорака на удаљености као и руски неутронски детектор ДАН за тражење исподповршинског леда и воде

        ЛАНСИРАЊЕ америчког марсохода нове генерације Curiosity ("Радозналост") планирано је за 26. новембар, док је интервал времена у коме је могуће извршити лансирање почиње у 10.02 часа по времену источне обале САД.

        Ракета-носач Atlas V стартоваће са космодрома на рту Канаверал.

        «Могућност да ће бити лоше време и облачност у овом тренутку је процењена на 30 одсто» - саопштио је новинарима представник одељења лансирног комплекса НАСА Џоел Тумбиоло (Joel Tumbiolo).

        Од укупно 27 лансирања Atlasа V, 26 су били успешни. Само  у јуну 2007. године - због проблема са вентилом ракете - два извиђачка сателита Националне управе за војно-космичка извиђања нису успели да избаце у орбиту.

        Curiosity је знатно већи од претходних - Spirit и Opportunity. Уколико је први марскоход Sojourner био димензија микроталасне пећи, дотле су Spirit и Opportunity – упоредиви са аутомобилом «голф»,  а "Радозналост" је тешка око тоне и упоредива са мањим аутомобилом.

        Осим тога, њен основни извор енергије неће бити соларне батерије, већ радиоизотопни извор на бази плутонијума.

        Апарат је својеврсна «лабораторија на точковима»: на њему су посебно инсталирани инструменти за откривање органских једињења и ласер који је неопходан за добијање узорака на удаљености као и руски неутронски детектор ДАН за тражење исподповршинског леда и воде.

        У кратеру Хејл, где Curiosity треба да атерира, налазе се конуси наталоженог слоја, вероватно формирани кретањем водених токова. Подножје планине у центру кратера садржи једињења сумпора и глине који је настао присуством воде. Географски положај кратера повећава вероватноћу да се нађу трагови воде. 

        Нови марсоход ће поћи и нешто даље од стратегије «тражи воду» која се користи у последњим мисијама за истраживање Марса. Поред воде апарати, на марсоходу ће омогућити и откривање органских материја – «градивних блокова» живота.  

        «Радознали» марсоход треба да се домогне Марса у августу 2012. године.

        Америчке орбиталне сонде MRO и «Марс-Одисеј» посматраће приземљење марсохода у кратеру Хејл и преностиће информацију на Змељу, саопштио је новинарима менаџер пројекта MSL Пит Тајзингер (Pete Theisinger).

        «Изнад места приземљења прелетаће «Марс-Одисеј» и MRO који ће имати могућност да се повежу са у дециметарском дијапазону за време слетања» - рекао је он.

        По његовим речима, такође ће за време приземљења сонда «Феникс» оба орбитална апарата искористити за реемитовање сигнала са приземљујућег модула на Земљу. Посебно ће моћи да чују сигнале у сантиметарском дијапазону који ће приземљујући модул преносити у моменту отварања падобрана.

        У моменту приземљења MRO ће се налазити на 300 км од кратера Хејл. Подаци које буду снимили „Марс-Одисеј" и MRO за време слетања моћи ће се пренети на Земљу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари