Првих шест `марсонаута` провели 520 дана у вештачком космосу

ЗАВРШЕНА ЗЕМАЉСКА ПРЕТФАЗА ПРИПРЕМА ЗА БУДУЋИ ЛЕТ НА „ЦРВЕНУ ПЛАНЕТУ“  

  • Прву посаду «марсонаута» предводио је Рус Алексеј Ситјов, лекар екипе био је такође Рус – Сухроб Камолов, а у улози пилота и космонаута-истраживача помагали су им – Александар Смољејевски (Рус), Ромен Шершел (Француска), Дијего Урбино (Италија) и Ван Јуе (Кина)
  • Реални лет међународне експедиције на Марс могућ је – изјавио је  заменик директора Роскосмоса Виталиј Давидов – тек после 2030. године! Рекао и нашалио се: «Марс је у нашим плановима око 2035, а то значи да многи од нас, који смо се данас окупили овде, тада више нећемо бити међу живима»

         УСПЕШНО  је завршен уникални експеримент „Марс-500“ чији су учесници учествовали у имитирању будућег правог међупланетног лета на „Црвену планету“.

         Метална врата „марсолета“, која су била затворена 3. јула 2010. у простору Чувеног Иститута за медицинско-биолошка истраживања Руске академије наука, отворена су 4. новембра 2011, а шесточлана интернационална екипа марсонаута први пут се нашла ван модула у којем су били подвргнути свему са чиме би се суочили током правог лета на Марс.

         Тим научника разних профила, који су током 520 дана трајања експеримента даноноћно `снимали` дешавања унутар модула, помно су пратили све што би помогло да дођу до сигурних сазнања како би се понашао људски организам за време правог лета на планету „малих зелених“.

         Прву посаду «марсонаута» предводио је Рус Алексеј Ситјов, лекар екипе био је такође Рус – Сухроб Камолов, а у улози пилота и космонаута-истраживача помагали су им – Александар Смољејевски (Рус), Ромен Шершел (Француска), Дијего Урбино (Италија) и Ван Јуе (Кина).

         Одмах по «повратку на Земљу», «марсонауте» је поздравио директор Роскосмоса (руске космичке агенције) Владимир Поповкин.

         «Готово две године смо провели у «космосу» и највећа ми је жеља да шетам и шетам... А прва следећа: да одем негде на море, да пливам и лежим на песку», рекао је по изласку из модула Алексеј Ситјов.

         Урбина има сличну жељу – он себе већ види негде на карибима – али од новчане награде која га чека има намеру да купи и спортски аутомобил.

         Реални лет међународне експедиције на Марс могућ је – изјавио је  заменик директора Роскосмоса Виталиј Давидов – тек после 2030. године! Рекао и нашалио се: «Марс је у нашим плановима око 2035. а то значи да многи од нас, који смо се данас окупили овде, тада више нећемо бити међу живима.»

         Шеф руског Центра за припрему космонаута, Сергеј Крикаљов, уверен је да ће искуства првих «марсонаута» добро послужити не само у планирању будућег стварног лета до Марса, него и да ће примењена и на Земљи.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари