Откривен нови тип црних рупа

У ГАЛАКТИЧКОМ ЈАТУ, 300 МИЛИОНА СВЕТЛОСНИХ ГОДИНА ОД ЗЕМЉЕ

         ПОСЛЕ три године посматрања суперсветлих галактичких јата, која се налазе 300 милиона светлосних година од Земље, астрономи су објавили да су открили - нови тип црних рупа.

         Досад су била позната два типа црних рупа: невелике, али неколико пута теже од нашег Сунца, и гигантске са гравитацијом много пута већом од гравитације Сунца.

         Гигантске се налазе у централним деловима галаксија и у стању су да „усисају“ целе звездане системе.

         Међународни истраживачки тим је - уз помоћ космичке рентген-опсерваторије „Чандра“ (Chandra X-ray Observatory) и орбиталног телескопа SWIFT - открио је „прелазни типа црних рупа средње величине“. Са масом 90.000 већом од масе Сунца.

         Прва таква црна рупа је названа HLX-1 (Hyper-Luminous X-ray source 1), а откривена је готово случајно. Тако што су - изучавајући зрачење једне спиралне галаксије - иза ње, на растојању 12.000 светлосних година, „напипали“ прву средњу црну рупу.

         „Наша посматрања су показала да се HLX-1 понаша слично невеликим црним рупама. То смо уочили још 2010. године. Међутим, тек сада смо утврдили да је то средња црна рупа каква може постојати у центру јата од хиљада звезда које су  под дејсатвом гравитације веома близу једна другој“ - изјавила је руководилац истраживања Натали Веб.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари