Остаци „Фобос-Грунта“ падају у Тихи океан уз обале Јужне Америке

НАЈНОВИЈА ПРОГНОЗА РУСКЕ КОСМИЧКЕ АГЕНЦИЈЕ

  • Роскосмос на свом званичном сајту као „готово извесно време“ пада остатака наводи - 18,51 по средњеевропском времену. Допушта ипак и могућност да се све помери у прве сате 16. јануара

            РУСКА космичка агенција саопштила је да ће несагорели остаци међупланетарне космичке станице „Фобос-Грунт“  пасти 15. јунара увече, али да неће пасти на Мадагаскар нити у Атлантски, већ - у Тихи океан. Недалеко од обала јужне Америке.

            Роскосмос на свом званичном сајту као „готово извесно време“ пада остатака наводи - 18,51 по средњеевропском времену. Допушта ипак и могућност да се све помери у прве сате 16. јануара.

            Дакле: оно што од „Фобос-Грунта“ не сагори у густим слојевима атмосфере неће угрозизи ни једну земљу и ни једно насеље!

            Раније прогнозе су биле да ће остаци станице пасти на Авганистан, па на - Мадагаскар.

            Најновију корекцију времена и места пада, Роскосмос је објаснио:  снижавањем орбите станице, активношћу Сунца и атмосферским утицајима.

            Почетна маса „Фобос-Грунта“ је 13,5 тона, а од тога је равно 11 тона било - гориво. Према прорачунима Роскосмоса, на земљу може пасти 20-30 комада станице чија укупна маса неће бити већа од 200 килограма. Токсично гориво - диметилхидразин - треба да изгори у тренуцима кад станица буде сто километара изнад Земље.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари