Остаци "Фобос-Грунта" могу 15. јануара пасти на Мадагаскар или око њега

Руска космичка агенција званично саопштила

  • «Прогноза је да ће остаци "Фобос-Грунт" пасти на Земљу 15. или 16. јануара, са претпоставком да ће се то ипак десити 15. јауара у 13.12 по средњеевропском времену- каже се у саопштењу Роскосмоса

ФРАГМЕНТИ станице "Фобос-Грунт" могу пасти на Земљу у периоду између 15. и 16. јануара, саопштила је Руска космичка агенција (Роскосмос).

Уколико неизгорели делови "Фобоса" падну 15. јануара онда ће, у складу са раније објављеним шемама, то бити на територији Мадагаскара или око њега.

«Прогноза је да ће остаци "Фобос-Грунт" пасти на Земљу 15. или 16. јануара, са претпоставком да ће се то ипак десити 15. јауара у 13.12 по средњеевропском времену. Могућа зона пада – «пол» је од 51,4  степена северне ширине до 51, 4 јужне ширине» - каже се у саопштењу Роскосмоса.

Овај космички апарат се 12. јануара 2012. године налазио на елипсоидној орбити око Земље, са следећим параметрима;  апогеј (максимална висина) – 193,9 км, перигеј (минимална висина) – 163,5 км, нагиб – 51,45 степена, период ротирања – 87,9 минуте.

Промене места и времена пада условљени су смањењем висине њене орбите, активностима Сунца и стањем атмосфере. Оперативана група Роскосмоса врши непрекидну контролу `изласка космичког апарата са орбите`.

Да подсетимо "Фобос-Грунт" је прва у последњих 15 година руска међупланетарна космичка станица чија намена је била да донесе узорке са површине Фобоса -  Марсовог сателита. Након лансирања 9. новембра 2011. године, мотор станице је престао да ради и није могао да избаци летелицу на трајекторију лета према Марсу.

Сонда је зато остала на ниској орбити око Земље и постепено је губила висину.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари