Око младе звезде IRAS 16293-2422 пронађени трагови простих шећера

ГЛИКО АЛДЕХИДИ ПОСТОЈЕ И НА ЗЕМЉИ И БЕЛИ СУ ПРАХ БЕЗ МИРИСА,

А СА СЛАТКИШИМА НЕМАЈУ НИКАКВЕ ВЕЗЕ

Молекул шећера у гасу око младе звезде

  • Проналазак потврђује могућност рађања живота на другим планетама јер шећери представљају „цигле живота“. Шта више, њихово постојање у гасном облаку прашине говори о томе да је „први“ живот у свемиру могао да се појави још пре настанка  планета

        АСТРОНОМИ су направили слатко откриће - у гасном облаку око младе звезде IRAS 16293-2422 пронашли су трагове простих шећера!

        Откриће је направљено уз помоћ радиотелескопа пројекта Atacama Large Millimeter Array (ALMA), а који се налази у Чилеу.

        Пронађени су молекули најпростији шећери и који се називају глико алдехиди - објашњава водећи аутор овог рада Јес Јоргенсен (Jes Jørgensen) са универзитета у Копенхагену.

        Научници шећерима називају угљене хидрате који се састоје од угљеника, водоника и кисеоника.  

        Глико алдехиди су присутни и на Земљи и изгледају као бели прах без мириса. Са слаткишима немају никакве везе, али су веома битни за астробиологе јер могу да учествују у хемијским реакцијама које доводе до формирања РНК, битне биомолекуле која постоји у свим ћелијама живих бића.  

        Пошто се звезда IRAS 16293-2422 налази „само“ 400 светлосних година од Земље, астрономи су имали прилику да „детаљно“ проуче нађене глико алдехиде. Конкретно, утврдили су да се једињења стварају у честицама прашине покривених ледом које се налазе у компактним деловима облака међу звездама. Нажалост, још увек није познато како су та једињења настала.   

        Раније су глико алдехиди у свемиру били откривени само на два места: у огромном гасном облаку прашине близу Млечног пута, као и на одстојању 26 хиљада светлосних година од Земље у области масовног формирања звезда.

        Међутим, ово су први шећери  који су пронађени у близини родитељске звезде, сличне Сунцу.   

        Проналазак потврђује могућност рађања живота на другим планетама јер шећери представљају „цигле живота“. Шта више, њихово постојање у гасном облаку прашине говори о томе да је „први“ живот у свемиру могао да се појави још пре настанка  планета. 

        Откриће не значи да се живот појавио негде далеко од наше планете али, у крајњем случају, још једном показује да се то може догодити још негде, појашњава National Geographic.   

        „Дошли смо до „оруђа“ које ће нама астрономима помоћи да проналазимо нова, сложенија једињења у деловима космоса где се формирају звезде и планете“ - наглашава Јоргенсен.         

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари