Неки астрофизичари очекују „смак света“ 13. априла 2029, други - Apophis лети мимо

СТРАХ ОД СУДАРА ПЛАНЕТЕ СА АСТЕРОИДОМ КОЈИ У СЕБИ

НАВОДНО САДРЖИ ЕНЕРГИЈУ 65.000 АТОМСКИХ БОМБИ

  • Катастрофа ће, међутим, бити неизбежна једино уколико астероид уђе Земљину гравитациону „браву“: простор ширине само једног километра
  • Apophis - и то је већ израчунато - угрожава 50 киломатара широку „линију“ која прелази преко Русије, Централне Америке и Атлантика, а на његовом „путу“ су стотине градова којима би претило потпуно уништење
  • Песимисти страхују и од могућег пада астероида у океан. Тврде да би направио „рупу“ дубине три и пречника осам километара, од које би кренуо цунами какав свет није запамтио. У том случају би се обале Флориде, рецимо, суочиле са 20 метара високим таласима који би наилазили током целог једног сата
  • Постоје, међутим, научници који тврде (такође на основу рачуница)  да Земљи 2029. не прети „смак света“ и ће Apophis тог пута пролетети мимо на удаљености од 30.000 километара. Али, ни они ништа не гарантују за следећа „зближавања“ која заиста могу бити фатална. Барем кроз пола века

        АСТРОФИЗИЧАРИ не само да тврде да знају тачно време „смака света“, него су га и објавили: петак, 13. април 2029. године, 4.36 ујутру по Гриничу.

        Тог дана у то време са Земљом ће се - према њиховим прорачунима - сударити астероид Apophis који у себи наводно садржи енергију 65.000 атомских бомби јер има масу од 50 тона и пречник од 320 метара. А судар ће постати неизбежан зато што ће прећи орбиту Месеца и упутити се ка Земљи брзином 45.000 км/ч.

        „Apophis јесте реална опасност за нашу планету, уколико удари у њену површину. Јер, падаће брзином најмање 16 километара у секунду, а само ће енергија падањеа астероида ослободити енергију као хиљаду атомских бомби. У том случају би се подигла огромна количина прашине“ - открио је Михаил прохоров, руковидилац лабораторије у московском Државном астономском институту.

        Катастрофа ће, међутим, бити неизбежна једино уколико астероид уђе Земљину гравитациону „браву“: простор ширине само једног километра. У том случају би гравитација наше планете усмерила астероид у опасном правцу при чему би сама постала мета Apophisа, макар у меоменту њиховог следећег приближавања - 13 апрала 2036. године.

        Зато научници-оптимисти грозничаво траже решење да се Апокалипса избегне. Једни предлажу да се на површину Apophisа постави моћан ракетни који би кориговао лет астероида, други - да се астероид „ударом космичког брода“ скрене даље од Земље, а трећи - да се астероид уништи моћном атомском бомбом.

        Њихове колеге-оптимисти на све то само уздишу: неће вредети...

        Овим последњим припада и руски астрофизичар Владимир Алексејев који указује: „Тај астероид нико не може да заустави јер је превелики“.

        Apophis - и то је већ израчунато - угрожава 50 киломатара широку „линију“ која прелази преко Русије, Централне Америке и Атлантика, а на његовом „путу“ су стотине градова којима би претило потпуно уништење.

        Песимисти страхују и од могућег пада астероида у океан. Тврде да би направио „рупу“ дубине три и пречника осам километара, од које би кренуо цунами какав свет није запамтио. У том случају би се обале Флориде, рецимо, суочиле са 20 метара високим таласима који би наилазили током целог једног сата.

        Да све ипак не буде апокалиптично: постоје научници који тврде (такође на основу рачуница)  да Земљи 2029. не прети „смак света“ и ће Apophis тог пута пролетети мимо на удаљености од 30.000 километара. Али, ни они ништа не гарантују за следећа „зближавања“ која заиста могу бити фатална. Барем кроз пола века.

        И Русија већ разрађује своју „замку“ за овај астероид. Већ је објавила да има намеру да на Apophis пошаље „гравитациони трактор“ и да изучи то космичко тело и покуша да му измени орбиту.

        Ову мисију планира за 2020. годину.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари