НАСА: Прво суперкомпјутер па стална база на Месецу

ПОСТАВИЋЕ ГА НА НЕВИДЉИВОЈ СТРАНИ МЕСЕЦА,

БЛИЖЕ ПОЛУ, У НЕКОМ ДУБОКОМ КРАТЕРУ

  • Желимо да се вратимо на Месец и останемо тамо дуго, рекао директор програма пилотираних космичких летова НАСА Мајкл Сербер, на Међународном аерокосмичком конгресу у Москви

        АМЕРИЧКИ научници су проценили да је за даље освајање космоса потребно поставити на Месецу суперкомпјутер и средства сателитске везе.

        Такав комплекс могао би да преузме управљење неким летовима, па и да изводи прорачуне параметара самог природног сателита Земље.

        Стручњаци сматрају да би суперкомпјутер требало поставити на обратној страни Месеца, ближе полу, у неком дубоком кратеру.

        То би, сматрају научници, омогућило заштиту комплекса од екстремних температура.

        Истовремено, НАСА разрађује програм повратка на Месец и намерава да тамо изгради базу, најављује директор програма пилотираних космичких летова Мајкл Сербер.

        „Ми желимо да се вратимо на Месец и останемо тамо дуго“, рекао је представник НАСА-е на Међународном аерокосмичком конгресу који је одржан у Москви.

        Међународна космичка станица (МКС) остаће главни космички комплекс барем до 2020. године и тестираће технологије за касније летове на Месец, Марс и његове сателите.

        Сербер је потврдио да НАСА планира да истражује и друге планете Сунчевог система.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари