НАСА на Марс марта 2016. шаље „бушилицу”

НАСА УЛАЖЕ 425 МИЛИОНА ДОЛАРА У ПРОЈЕКАТ ГЕОФИЗИЧКЕ СТАНИЦЕ НА „ЦРВЕНОЈ ПЛАНЕТИ”

  • Американци одложили изградњу сонди за истраживање комета и Сатурновог сателита Титана

         АМЕРИЧКА аерокосмичка агенција НАСА одлучила је да са 425 милиона долара финансира пројекат геофизичке станице на Марсу.

         Истовремено је одложила планови изградње сонди за истраживање комета и Титана.

         Мисија Titan Mare Explorer (TiME) је предвиђала да се сонда постави на површину метан-етановог мора на Титану, сателиту Сатурна. Други одложени пројект – сонда Comet Hopper – требало је да помогне изучавању еволуције комета. Тако што би сонда била постављена на површину језгра једне од комета, са амбицијом да се утврди како се она мења у интеракцији са Сунцем.

         Марсовска геофизичка станица, иначе, треба изучи унутрашњу структуру `црвене планете`, њено језгро и кору. Такође: да измери температуру на Марсу и `сними` њену сеизмичку активност.

         Пројекат ће носити назив InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport), а предвиђа лансирање слетног модула на Марс који ће изучавати његову унутрашњу грађу и састав.

         Пројекат је израдила Лабораторија за реактивно кретање (JPL) која је направила марсоходе Спирит и Опортјунити, а и Curiosity.

         Сонда ће бити направљена на бази већ проверене платформе – на бази конструкције слетне сонде Феникс која је успешно радила на простору близу оба пола Марса.

         На сонди ће бити инсталиран сеизмомер који ће фиксирати све појаве сеизмичких активности на планети, као и специјални геофизички термометар за прецизно мерење осцилација подземне топлоте. Сензор тог уређаја ће се налазити у бушотини на дубини пет метара. Та сонда ће тако продирати кроз површину планете дубље од свих претходних вештачких апарата.

         У прављењу ових апарата учествују француски и немачки научници.

         Један од високопрецизних апарата сонде пратиће осцилације у ротирању планете што ће научницима омогућити да одреде распоред масе у недрима планете и боље схвате њену унутрашњу структуру.

         Очекује се да ће нова сонда полетети ка Марсу марта 2016. године а слетети у септембру исте године.

         Предвиђено је да функционише 720 дана.

         Програм Discovery, отпочет 1992. г. користи се за изучавање Сунчевог система помоћу малих и релативно јефтиних сонди са једним или два научна комплета по летелици.

         У оквиру овог програма били су лансирани апарати као што су: космички телескоп „Кеплер”, месечеве сонде GRAIL, апарати Dawn, сонде „Месинџер” и тд.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари