Направљени досад најбољи снимци олуја на Сунцу

СНИМАЊЕ ЈЕ ТРАЈАЛО САМО 620 СЕКУНДИ, А УКУПНО ЈЕ НАПРАВЉЕНО 165 СНИМАКА

  • Захваљујући специјално направљеној оптици - огледалима дијаметра 24 сантиметра - телескоп Hi-C омогућује да се праве и до пет пута детаљније фотографије него телескоп који је инсталиран у Опсерваторији за соларну динамику НАСА
  • Hi-C може да сними и Сунчеве пеге малих размера, до 200 км у дијаметру
  • Беспилотна метеоролошка ракета, на коју је био инсталиран телескоп, лансирана је 11. јула са космодрома у Њу Мексику

        НАУЧНИЦИ су помоћу Hi-C телескопа (High Resolution Coronal Imager) успели да фотографишу олује на Сунцу са рекордно високом резолуцијом, објавио је лист Daily Mail.

        Hi-C је фотографисао олује на површини Сунца са ракете која је у суборбиталном лету (на балистичкој трајекторији са брзином која је мања од прве космичке, тј. која је недовољна за избацивање амапрата на орбиту).

        Лет је трајао само десет минута од којих је само снимање узело 620 секунди. Укупно је направљено 165 снимака.

        Стручњаци НАСА сматрају да ће снимци и направљени помоћу Hi-C помоћи да се боље схвати како активност сунчевог магнетног поља дејствује на Земљу.

        Без обзира што је мисија Hi-C трајала само неколико минута, она је донела продор у изучавању Сунчеве круне. То су најдетаљнији снимци којима у овом тренутку располажемо. Успели смо да их добијемо тако што смо нанишанили „најбољу“ Сунчеву пегу високе активности - објаснио је један од учесника пројекта, астроном из Центра астрофизике Harvard-Smithsonian (САД) Леон Голуб (Leon Golub).

        Објекат снимка је активна област (група сунчевих пега, релативно тамних области код којих на површину избијају линије силе снажног магнетног поља) под бројем 1520 која је 17. јуна постала извор моћне ерупције плазме - бљесак класе Х, максимално могуће по снази рентгенског зрачења.

        Бљесци на Сунцу, у зависности од снаге рентгенског зрачења, деле се на пет класа: A, B, C, M и X. Минимална класа A0.0 одговара снази зрачења на орбити Земље 10 нановати на квадратни метар. При прелазу на следеће слово капацитет се повећава десет пута.

        Према мишљењу Голуба, Сунчеву активност важно је посматрати „са блиског растојања“ пошто се управо на мезо и мико нивоу дешавају процеси који одражавају стање свих звезда.

        Захваљујући специјално направљеној оптици - огледалима дијаметра око 24 сантиметра - телескоп Hi-C омогућује да се праве и до пет пута детаљније фотографије од наредног телескопа по прецизности који је инсталиран на Опсерваторији за соларну динамику НАСА (Solar Dynamics Observatory).

        Hi-C може да сними и Сунчеве пеге малих размера, до 200 км у дијаметру.

        Беспилотна метеоролошка ракета, на коју је био инсталиран овај телескоп, лансирана је са космодрома White Sands Missile Range (Њу Мексико, САД) 11. јула.

        У прављењу телескопа Hi-C учествовали су стручњаци из САД, Велике Британије и Русије као и астрофизичари са Сунчеве лабораторије Lockheed Martin в Пало-Алто (Калифорнија, САД), универзитета Централног Ланкашира (Велика Британија) и Института за физику „Лебедев“ Руске академије наука.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари