Млечни пут има десет милијарди планета сличних нашој Земљи!

Астрофизичари утврдили да наша галаксија садржи више од сто милијарди планета

  • Око 1500 планета `посејано` у радијусу од 50 светлосних година око Земље

         НАША галаксија – Млечни пут – садржи најмање сто милијарди планета! Ово је објавио часопис Nature на основу астро-статистичких  на бази досадашњих трагања за планетама изван Сунчевог система.

         «Дошли смо до закључка да постојање планета око звезда није изузетак, него –правило. Засад знамо за нешто више од 700 планета изван нашег планетарног система. Већина њих је откривена анализом глравитационог утицаја на своју матичну звезду или на основу злабљења светлости звезде у тренуцима кад планета пролази између ње и посматрача са земље», открила је група астрофизичара под руководством Арно Касана из париског Институра астрофизике.

         Касанова екипа је утврдила да Млечни пут има много више планета него што се раније претпостављало. Још конкретније: да је око 1500 планета `посејано` у радијусу од 50 светлосних година око наше Земље. А да у нашој галаксији мора бити више од 10 милијарди планета сличних Земљи.

         «Открили смо да 17 одсто звезда има планете сличне Јупитеру (са масом 0,3 до 10 маса Јупитера), да доминирају планете које су назвали `хладним Нептунима` (10-30 маса Земље) и `суперземље` (5'10 маса Земље). Првих је око звезда Млечног пута око 52 одсто, а других – 62 одсто», саопштио је Данијел Кубас, један од учесника у пројекту и коаутора.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари