МЕДВЕДЕВ: Русија ће наредних година у свој „космос” уложити 16,5 милијарди евра

ИНВЕСТИЦИЈА И У РАЗВОЈ И У СМАЊЕЊЕ „ХАВАРИЈСКИХ ЛАНСИРАЊА”

         РУСИЈА ће у неколико наредних година у развој своје ракетно-космичке технике уложити 670 милијарди рубаља. Чак 16,5 милијарди евра.

         Ово је потврдио руски премијер РФ Дмитриј Медведев на саветовању о питањима квалитета и поузданости космичке технике.

         — То је огроман новац. Зато не смемо допустити да знатан део тог новца буде бачен у ветар и то у правом смислу те речи – упозорио је Медведев.

         Медведев је укаазао да је Русија за протеклих годину и по имала смо шест тзв. хаваријских лансирања и указао да „то нигде не води”, поготово што ни једна водећа космичка држава толику количину неуспешних лансирања није имала.

         Руски премијер је истакао да Русија и даље има напредне технологије у ракетно-космичкој области, а и производну базу - без обзира на њену оронулулост - као и надземну инфраструктуру.

         — Све што је везано за космос, традиционално смо радили квалитетније од других. Зато се ракетно-космичка област не доводи у питање. Зато ће њен научни потенцијал остати наша конкурентска предност коју је потребно развијати, подржавати и у њу улагати новац – истакао је Медведев.

         Шеф Роскосмоса Владимир Поповкин потврдио да је планирано да до 2015. године буде завршена реформа руске космичке области.

         Према његовим речима, 15. августа је пројекат „Стратегија развоја космичке делатности до 2030. године” био представљен у влади Руске Федерације.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари