МАРС: Снимљено корито реке дугачке 1.500 километара

ЕВРОПСКА СВЕМИРСКА АГЕНЦИЈА (ESA)

ОБЈАВИЛА СЕРИЈУ ФОТОГРАФИЈА ЦРВЕНЕ ПЛАНЕТЕ

Reul Volis

  • Прадавна река (широка 6,4 километра) имала многе притоке, од којих се једна може јасно видети како улази у главну долину према северној страни
  • Стручњаци сматрају да снимци показују „невероватну сличност са морфологијом тла на Земљи у областима погођеним стварањем леда”

        ЕВРОПСКА свемирска агенција (ESA) објавила је серију фотографија на којима се виде остаци корита реке дужине 1.500 и ширине 6,4 километара која је некада давно текла црвеном планетом.

       Верује се да је „структура слична реци”, названа Reul Volis, настала кад је вода текла Марсом, у његовој далекој прошлости. Примећено је и да је прадавна река имала многе притоке, од којих се једна може јасно видети како улази у главну долину према северној страни.

       Стручњаци сматрају да слике показују „невероватну сличност са морфологијом тла на Земљи у областима погођеним стварањем леда”.

       „На пример, на снимцима се могу видети структуре које личе на концентричне кругове на унутрашњим зидовима кратера”, указује ESA. Научници објашњавају да би они могли представљати некадашњи ниво воде или леда, прије него што су лед и вода испарили и нестали у разним временским фазама.

       Падине Reul Volisa су изузетно оштре и стрме, са паралелним уздужним творевинама које прекривају дно канала. Процењује се да су настале због пролаза комада земљишта и крхотина леда за време „амазонског” периода (који и данас траје) због кретања леда дуж канала.

       Сличне линеарне структуре, за које се верује да су богате ледом, могу се пронаћи и у многим оближњим кратерима.

       Морфологија Reul Volisa показује да је црвена планета пролазила кроз различиту и комплексну историју, са аналогијама које се могу видети у глацијалној активности на Земљи.

       Те аналогије дају могућност планетарним геолозима да завире у прошлост црвене планете.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари