Људи ће моћи да бораве на Марсу

CURIOSITY ПОСЛАО ПОДАТКЕ КОЈИ ПОКАЗУЈУ ДА ЈЕ НИВО РАДИЈАЦИЈЕ НА ПОВРШИНИ ПЛАНЕТЕ УПОРЕДИВ СА ЗРАЧЕЊЕМ НА НИСКИМ ОРБИТАМА ОКО ЗЕМЉЕ

         НАЈНОВИЈА мерења која је извршио амерички марсоход Curiosity су показала да је ниво радијације на површини Марса упоредив са зрачењем на ниским орбитама око Земље.

         То демантује досадашњи научни став да је радијација на Црвеној планети знатно већа, толика да би бораваак човека на Марсу био немогућ.

         „Сад је апсолутно извесно да ће научници моћи да живе у таквим условима“ - изјавио је представник Југозападног истраживачког института у Булдеру (Колорадо) Дон Хаслер, коментаришући резултате првих у историји мерења нивоа радиоактивног зрачења на површини Црвене планете.  

         Хаслер је водећи истраживач података које шаље детектор радиационог фона инсталиран на марсоходу Curiosity.

         Од моћне сунчеве радијације становнике на Земљи штити снажно магнетно поље које Марс нема.

         Управо ова околност је натерала научнике да сумњају у могућност да би астронаути преживели чак при искрцавању на Марс. Међутим, Curiosity је доказао да је атмосфера те планете - упркос томе што је њена густина само 1 одсто од Земљине - представља добру баријеру за опасне веома брзе честице из космоса.

         Хаслер је истакао да су добијени резултати прелиминарни, пошто Curiosity површину Марса истражује само три месеца од планираних две године. Коначни подаци нивоа радиацијског зрачења на планети ће бити утврђени касније, додао је он.

         Марсоход Curiosity, који је коштао НАСА 2,5 милиона долара, на Црвену планету се спустио у автусту 2012. године. Детектор нивоа радијације - само је један од десет његових научних инструмената - тражи доказе који би потврдили да ли је у марсовским условима икада било могуће да постоји било какав органски живот.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари