Кратер Хејл без праве воде, а „повезане“ - 1,5 до 2 одсто

МАРСОХОД ЗАСАД ПРОНАЛАЗИ САМО „КАПИ“ У БИВШЕМ МОРУ

 DAN (динамички албедо неурона)

  • Curiosity неће бити у стању да дође до леденог дела планете где воде има много - јер је у стању да се креће у радијусу од само 5-20 км. Да тражи воду на дубини такође неће моћи јер може да ископа рупу дубине једва 5 см

        РУСКИ уређај марсохода Curiosity DAN (Dynamic Albedo of Neutrons - динамички албедо неурона) преноси на Земљу податке који мало обећавају: на тлу Црвене планете, у рејону њеног слетања, откривена је засад тек незнатна садржина воде - 1,5 до 2 одсто.

        Сам Curiosity се провозао по Марску неколико стотина метара, док је DAN у активном режиму свакога дана свега 15 минута, саопштио је Институт за космичка истраживања РАН.

        - Уређај укључујемо свакога дана и увек добијамо нове податке. Имамо садржај воде у износу од 1,5-2 одсто. Мислим да је то везано за локалите. Када је изабран кратер Хејл, мислило се само на безбедност слетања - рекао је један од пројектаната DAN-а, начелник у Институту за космичка истраживања РАН Игор Митрофанов.

        На којој се баш дубини налазе материје које садрже воду, за сада није јасно.

        - Не можемо тачно да кажемо на којој се дубини налази вода. Чини нам се да је то различито. То видимо по зрачењу нутрона и по томе што се просечна величина не мења, међутим на основу профила зрачења можемо да видимо да је могућа различита дубина водоника. То пре свега значи да су минерали тамо, да су слојеви различитог састава и да се различито простиру испод површине» - објаснио је Митрофанов.

        Строго говорећи, DAN не тражи само воду која би могла да укаже на трагове живота, већ водоник који би потврдио да има воде.

        - Наш апарат, у суштини, тражи водоник. Неки научници су уверени - где има водоника, ту може да буде и воде - H2О, док други говоре да то може да буде водоник пероксид -Н2О2 . Осим тога, може се радити и о „везаној води“ која се налази у кристалним минералима - разјашњава шеф лабораторије за криологију тла Института за физичку хемију и биологију проблема тла РАН Елизабета Ривкина.

        Руски научници су већ критиковали руководство мисије за одлуку да се марсоход приземљи на месту где су шансе да се нађе живот минималне.

        Око кратера Хејл, где се спустио Curiosity, средина је агресивна (посебно је висока радијација) и не оставља органским једињењима шансу да преживе.

        У чланку листа Америчког геофизичког савеза Geophysical Research Letters Анатолиј Павлов, старији научни сарадник лабораторије за спектометрију Физичко-техничког института «Јофе», указао је да је трагове живота потребно тражити на млађим кратерима Црвене планете, где су сунчеви зраци још нису успели да униште органске молекуле.

        Упркос свему, сарадници Института за космичка истраживања РАН се надају да ће наћи више воде у кратеру Хејл, што ће повећати вероватноћу да ће открити органска једињења.

        - Мислим да ће се ситуација ускоро изменити јер на граници кратера могу бити наслаге минерала са великом садржином воде. У центру кратера постоји узвишење - оно се добро види на карти - где се садржај воде такође може повећати - нада се Митрофанов.

        Уколико се не оправда ова нада, научници ће се морати задовољити изменама и анализом онога што постоји: минералима са минималним садржајем воде. Curiosity неће бити у стању да дође до леденог дела планете где воде има много - јер је у стању да се креће у радијусу од само 5-20 км. Да тражи воду на дубини такође неће моћи јер може да ископа рупу дубине једва 5 см.

        - Чак ако успемо да нађемо већу концентрацију воде, ови подаци за фундаменталну науку неће представљати велики интерес - каже Никита Демидов, сарадник Института за физичку хемију и биологију проблема тла РАН.

        - То је хемијски повезана вода, као сулфиди или хлориди на Земљи и то није ништа ново и интересантно.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари