Ирци посматрали „космичке болиде“

ГОТОВО У ИСТО ВРЕМЕ ЈЕДАН ХОЛАНЂАНИН ГЛЕДАО „БЉЕШТАВИ ЗЕЛЕНИ ОБЈЕКАТ КОЈИ ГОТОВО ХОРИЗОНТАЛНО ЛЕТИ СА ИСТОКА НА ЗАПАД“

  • Видео сам седам објеката, најсветлији међу њима, који је први летео, био је бљештав као МКС, а остали су били мање бљештави, а њихова светслост је била наранџасто-жута - посведочио астроном-аматер Лео Енрајт у специјализованом астрономском извештају

        СТАНОВНИЦИ Ирске посматрали су прелет необично бљештавог болида - веома заслепљујуће „падајуће звезде“.  

        Тамошњи астрономи-аматери сматрају да је то могао бити улазак одбаченог дела ракете-носача у атмосферу, иако су збуњени необичним правцем лета „космичког болида“ - са истока на запад, пошто сви вештачки космички апарати лете у правцу ротирања Земље - са запада на исток.

        „Видео сам седам објеката, најсветлији међу њима, који је први летео, био је бљештав као МКС, а остали су били мање бљештави, а њихова светслост је била наранџасто-жута“ - посведочио је астроном-аматер Лео Енрајт у специјализованом астрономском извештају.

        Он је био сведок овог призора у петак 21. сптембра у 21.58 по Гриничу у околини главног града Ирске Даблина.

        Према његовом мишљењу, оно што је он видео, изгледало је као типично падање ракетног погона ракете-носача.

        „Међутим, „прелет“ ових објеката био је са истока на запад и то је оно што збуњује“ - истиче Енрајт.

        Готово у исто време - у 21.54 часа по Гриничу - житељ Холандије Рамон ван дер Хилст (Ramon van der Hilst) који живи на северу од Ајндховена посматрао је „бљештави зелени објекат који је готово хоризонтално летео са истока на запад“.

        Америчка Стратешка команда, а ни други извори нису ништа саопштили о могућем уласку у атмосферу било каквих космичких објеката.

        Астроном-аматер Тони Бересфорд указао је да кретање са истока на запад значи да тај објекат има ретроградну орбиту са нагибом од 126 степени. А таквих сателита је, како је нагласио, веома мало.

        Становник Даблина Дејвид Џордан тврди да је видео нешто „што је личило на улазак сателита у атмосферу“.

        „Возио сам у веома осветљеној улици у јужном делу Даблина, крећући се на север. Око 21.55 часова по Гриничу видео сам нешто што је подсећало на бакљу. Када сам мало боље погледао, приметио сам главни болид и за њим 3-4 мања. Креталису се знатно спорије од типичног метеоритног „болида“. Болиди су се распадали на фрагменте и за собом остављали десетине димних трагова крећући се са истока на запад“ - ракао је Џордан.

        Многи професионални астрономи - као и они који су у мрежи мониторинга метеора са опсерваторије Армаг - помоћу специјализованих аутоматских камера, фиксирали су лет необичних „болида“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари