И Европа шаље човека на Месец

ОЧЕКУЈЕ СЕ ДА ВАСИОНСКИ БРОД ОРИОН ЗА ЧЕТИРИ ЧЛАНА ПОСАДЕ

БУДЕ СПРЕМАН ВЕЋ 2017.

  • О укључивању ЕУ у градњу свемирског брода Орион  разговараће се идуће седмице у Италији - на министарском састанку 20 чланица Европске свемирске агенције

         ЕВРОПА планира да се придружи Сједињеним Америчким Државама у слању свемирскога брода са људском посадом на Месец, а у Великој Британији се надају да ће њихов астронаут пре краја 2020. одлетети у дубоки свемир.

         О предлогу да се укључи у градњу свемирскога брода Орион за четири особе разговараће се идуће седмице у Италији. На министарском састанку 20 чланица Европске свемирске агенције.

         Ако предлог буде прихваћен, како пише Гардијан, Европа ће се први пут укључити у градњу и лансирање свемирскога брода са људском посадом.

         „Европљани ће имати снагу да пошаљу мушкарце и жене у свемир. То ће бити фантастично дистигнуће“, рекао је главни директор Европске свемирске агенције Жан Жак Дордаин.

Тим Пик

         Међу европским кандидатима који би могли да полете новим свемирским бродом, а очекује се да буде спреман до 2017, биће и британски астронаут Тим Пик.

         Он је пилот војног хеликоптера, а изабран је пре три године и један је од шесторице нових европских астронаута који су на обуци у Немачкој.

         Капсула Орион, службено позната као вишенаменско возило за посаду, конструисана је тако да носи астронауте у мисије од максимално шест месеци.

         Како наводи Гардијан, план да се Европа придружи САД у градњи свемирскога брода Орион последица је одлуке НАСА да приватизује и летове са посадом према Међународној свемирској станици.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари