Хоће ли Американци на Марсу налазити америчке бактерије?

NASA ПРИЗНАЛА ДА ЈЕ CURIOSITY

МОГАО ПРЕНЕТИ НА МАРС ЗЕМАЉСКЕ МИКРООРГАНИЗМЕ

  • Пре лансирања ракете са марсоходом инжењери су отворили херметички део са бушилицом и променили му положај, а да о томе нису никога обавестили

        ЗБОГ грешке која је била могућа за време припреме марскохода Curiosity за космички лет, није искључено да су заједно са летелицом на планету могли да доспеју и мокроорганизми са Земље.  

        У NASA су коначно признали да је могло доћи до нарушавања строгих карантинских норматива, да нису биле прописно стерилисане бушилице за тврде геолошке наслаге којима је опремљена мобилна лабораторија Curiosity. Јер, пре лансирања ракете са марсоходом инжењери су отворили херметички део са бушилицом и променили му положај, а да о томе нису никога обавестили.

        Вероватно да микроби нису издржали деветомесечно космичко путовање, иако искуство прошлих година показује да многи земаљски микроорганизми могу преживети и у најнеповољнијим условима. Тако је, мисија руског модула „Фотон-М“, који је лансиран на ниску орбиту око Земље 2005 г. године потврдила способност лишајева да издрже у вакууму и изложеност снажној радијацији. Додуше, ти `узорци` су у космосу били само 15 дана.

        Уколико су микроорганизми, који су са марсоходом доспели на Марс, ипак преживели, они ће на површини Црвене планете бити изложени изузетно тешким условима: ултравиолентно значење Сунца је неколико пута интензивније него на Земљи док је концентрација угљенмоноксида у атмосфери 95 одсто. Али, на основу оцена научника, уколико бактерије буду скривене од директних сунчевих зрака испод тла на Марсу, оне ће имати шансу да преживе. Одговарајући експерименти су обављени још док је пројект Curiosity био у почетној фази.

        Само, ризик да се Марс „насели“ земљаским бактеријама је минималан. Али, новост је већ предмет многобројних шала у којима се каже да ће научници пре или касније на Црвеној планети открити микроорганизме који су пореклом из Сједињених Држава.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари