„Фобос-Грунт“ закаснио за Марс, али има времена за неки астероид

Европски радар у Аустралији успоставио везу са руском космичком станицом

  • Званични представник Европске космичке агенције у Москви Рене Пишел: «Успели смо да успоставимо везу са станицом, да њеном командном компјутеру пошаљемо команду и да добијемо одговор, а добијене телеметријске податке већ анализирају наше руске колеге из фирме «Лавочкин»
  • Научни секретар Института за космичка истраживања Александар Захаров: «Пошто је «Фобос-Грунт» већ закаснио да крене према Марсу, јер ће се следећа `капија` према црвеној планети отворити тек кроз две године, најбоље би га било усмерити на истраживање астероида. Наравно, под условом да нам пође за руком да станицу потпуно реанимирамо и да није оштећена»

          ЕВРОПСКИ космички радар који се налази на територији Аустралије `ухватио` је телеметријске сигнале са руске међупланетарне станице «Фобос-Грунт» са којом је била изгубљена свака веза током протекле две недеље.

          Ово је саопштио званични представник Европске космичке агенције у Москви Рене Пишел. При том је рекао: «Успели смо да успоставимо везу са станицом, да њеном командном компјутеру пошаљемо команду и да добијемо одговор, а добијене телеметријске податке већ анализирају наше руске колеге из фирме «Лавочкин».

          Пишел је изјавио да је радар ESTRACK, чија антена има 15 метара у перчнику а налази се поред Перта, имао контакт са «Фобос-Грунтом» пуних шест минута и да је сигнал био добар. Ипак је опрезно рекао: «А  шта се са тим може урадити – то могу проценити једино руске колеге».

          Контакт, према његовим речима, уколико  се нешто непредвиђено не догоди, биће успостављен поново. А Москви већ имају план шта да са станицом раде даље.

          Научни секретар Института за космичка истраживања Александар Захаров, изјавио је: «Пошто је «Фобос-Грунт» већ закаснио да крене према Марсу, јер ће се следећа `капија` према црвеној планети отворити тек кроз две године, најбоље би га било усмерити на истраживање астероида. Наравно, под условом да нам пође за руком да станицу потпуно реанимирамо и да није оштећена».

          Према његовим речима, ни упућивање станице према неком од астериоида неће бити нимало просто јер ће бити потребни месеци и само за прорачуне њеног лета.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари