«Фобос-Грунт» пада на Земљу 15. јануара

Руска Ваздушно-космичка одбрана саопштила уз извесне резерве

  • Коначни датум пада несагорелих остатака овог космичког апарата може се и променити под дејством спољних фактора - изјавио је пуковник Алексеј Золотухин

         НЕИЗГОРЕЛИ фрагменти руске међупланетарне станице «Фобос-Грунт» пашће на Змељу 15. јануара, саопштио је новинарима представник Министарства одбране РФ задужен за Ваздушно-космичку одбрану пуковник Алексеј Золотухин.

         «Према стању на 4. јануар 2012. године, пад фрагмената «Фобос-Грунта», очекује се 15. јануара 2012. године. Међутим, коначни датум пада несагорелих остатака овог космичког апарата може се и променити под дејством спољних фактора» - ракао је Золотухин

         Према његовим речима, експерти Главног центра Ваздушне-космичке одбране за осматрање космичке ситуације непрекидно прате промене параметара орбите «Фобос-Грунта». Међутим, тек кад станица сиђе са орбите биће могуће дати прелиминарну прогнозу када ће тачно и где да падну фрагменти «Фобос-Грунта» који не изгоре у густим слојевима атмосфере.

         «Станица се 4. јануара налазила на орбити око Земље, са параметрима: период — 89,75 минута, нагиб — 51,41,00 степена, апогеј* — 319 километара, перигеј** — 205 километара» - рекао је Золотухин.

         «Фобос-Грунт» је прва у последњих 15 година руска међупланетарна станица која је лансирана са Бајконура 9. новембра. У августу 2012. године она је требала да дође до Марса, да се спусти на његов сателит  Фобос, а затим да на Земљу пошаље апарат са узорцима његовог тла.

         Међутим, мотори летелице се нису укључили на време. Због овог квара «Фобос-Грунт» није могао да се `пребаци` на трајекторију за лет према Марсу, већ је остао на орбити око Земље.

 

*Апогеј је тачка на путањи неког тела у орбити око Земље у којој је тело најдаље од Земље.

**Перигеј је тачка на путањи неког тела у орбити око Земље у којој је тело најближе Земљи.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари