„Фобос-Грунт“ можда неће кренути ни према неком од астероида

Руски космички стручњаци са Бајконура успоставили везу са изгубљеном међупланетарном станицом

  • Уколико се испостави да је станица ограничено исправна – највероватније неће бити ништа од идеје да се она усмери према неком од астероида. У том случају, покушаће се да се какав-такав рад њених мотора искористи да се она дириговано уведе у земљину атмосферу и усмери на дно неког од океана
  • У супротном, њен пад биће неконтролисан и догодиће се крајем јануара и или почетком фебруара 2012. године

          РУСКА  земаљска станица на космодрому Бајконур успела је коначно да успостави везу са међупланетарном станицом „Фобос-Грунт“. У Москви процењују да је успех утолико већи што су руски васионски стручњаци део добијеног `телеметријског матријала` успели и да дешифрују, што им је помогло да донекле утврде у ком је стању.

          Са сигналима које је са „Фобос-Грунта“ успео да ухвати европски космички радар, који се налази поред аустралијског града Перта, нису успели да дођу ни до каквих битних сазнања и закључака.

          „Данас у 16.05 успели смо да са станице ухватимо телеметријски сигнал. У моментима док је била обасјана Сунцем. Имали смо среће са његовим дешифровањем и зато ћемо и наредних дана покушавати да са „Фобос-Грунтом“ успоставимо праву везу. Направићемо онолико покушаја колико буде потребно да утврдимо у ком су стварном стању и сама станица и њен централни компјутер јер сад већ знамо да њен радио-систем макар делимично функционише“, изјавио је агенцији РИА Новости један руски космички експерт чије име није наведено.

          Уколико се испостави да је станица ограничено исправна – највероватније неће бити ништа од идеје да се она усмери према неком од астероида. У том случају, покушаће се да се какав-такав рад њених мотора искористи да се она дириговано уведе у земљину атмосферу и усмери на дно неког од океана. Јер, у супротном, њен пад биће неконтролисан и догодиће се крајем јануара и или почетком фебруара 2012. године.

          «Предуслов да «Фобос-Грунт» буде безбедно `скинут са орбите` јесте рад њеног мотора, односно – контрола над њим. Јер, није довољно мотору дати команду да укључи систем за кочење при уласку у густе слојеве атомосфере. То се мора извести неколико пута у тачно одређеним интервалима – да би станица добијала потребне импулсе за силазак са орбите и контролисано спуштање. Ми смо своју космичку станицу «Мир» на блистав начин спустили на дно Тихог океана зато што је она била под контролом од почетка до момента када је почела да гори и да се распада на комаде», пренела је иста агенција.

          Треба подсетити и да је за спуштање «Мира» коришћена и снага «Прогреса», космичког `теретњака`који је једно време био спојен са станицом. Да би је, на неки начин, `придржавао`. А са «Фобос-Грунтом» чак није још увек ништа ни јасно.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари