Две звезде се окрећу једна око друге, а око њих - најмање две планете

НОВО ОТКРИЋЕ ЗАХВАЉУЈУЋИ ОРБИТАЛНОМ ТЕЛЕСКОПУ KEPLER

  • На удаљености 4900 светслосних година од Земље, у сазвежђу Лабуда, простире се необични планетарни систем близу звезде Kepler-47. Две звезде ротирају једна око друге, а око њих се окрећу најмање две планете. Звезде прекривају једна другу сваких 7,5 дана

        АМЕРИЧКИ астрономи су открили систем од две планете које улазе у планетарне системе две звезде!

        Овакво, досад непознато клупко односа откривено је и схваћено захваљујући орбиталном телескопу Kepler.

        На удаљености од 4900 светслосних година од Земље, у сазвежђу Лабуда, простире се необични планетарни систем близу звезде Kepler-47. Две звезде ротирају једна око друге, а око њих се окрећу најмање две планете. Звезде прекривају једна другу сваких 7,5 дана.

        Прва звезда која је приближно истих димензија као и наше Сунце, али емитује само 84 одсто светла у поређењу са нашом звездом. Њен компањон у поређењу са овом звездом сасвим мали и пригушен.

        Параметри друге звезде су: једна трећина дијаметра Сунца и 1 одсто јачине светла наше звезде.

        Поред две блиске звезде тешко је наћи две планете. Обично их астрономи израчунавају када пређу преко фона диска звезде (транзит планете изазива поновљене варијације у светлу звезде).

        Међутим, у случају система од две звезде „малу црну тачку“ (директна опсервација егзопланете у суштини није могућа) треба ловити на фону циља који се креће. Због тога се интервали смањене упадљивости долазећег светла снажно мењају што отежава израчунавања.

        Ипак су амерички астрофизичари успели да открију две планете.

        Прва (Kepler-47b) ротира ближе звездама и обиђе их за 49,5 дана. Та егзопланета је три пута већа од Земље и вероватно је због прегрејане атмосфере обавијена облаком метана.

        Друга планета (Kepler-47c) окрене се око звезданог пара за 303,2 дана, а можда садржи и воду на својој површини. Узгред, живота какав познајемо тамо не може да буде пошто је то гасни гигант нешто већи од Нептуна.

        „За разлику од нашег Сунца, многе звезде имају компањоне. Постоји много система у којима постоје две или више звезда. Астрономи су се мучили да сазнају имају ли ти системи планете? „Кеплер“ је доказао да имају.

        Трагање за животом на другим планетама, показало је да постоји много других варијанти постојања живота“ - изјавио је Вилијем Боруки, истраживач који ради са подацима добијених са телескопа.

        „Откривање оваквог система - значајно је откриће обзиром да је настанак оваквих планета веома сложено. Мислим, да теоретичари данас, укључујући и мене, треба да разрађују нове моделе настанка планета од гасне прашине“ - рекао је Грег Лафлин, професор универзитета Санта Круз из Калифорније.

        Најновије откриће је описано у часопису Science и још једном је доказало да у нашој галаксији постоји необично много планетарних система.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари