Curiosity у Марсовом кратеру Хејла

УСМЕРЕНА АНТЕНА МАРСОХОДУ ОМОГУЋАВА

ДА НЕПОСРЕДНО ПРЕНОСИ ПОДАТКЕ НА ЗЕМЉУ

  • Научници су укључили детектор радијације RAD (Radiation Assessment Detector), а добили су и прве податке о температури возила - испоставило се да је она унеколико виша од оне која је очекивана из простог разлога јер је клима на подручју кратера Хејл топлија него што се рачунало
  • Curiosity на себи има 10 научних инструмената који му омогућују да обавља детаљна геолошка и геохемијска истраживања, да изучи атмосферу и климу планете, да тражи воду и њене трагове, органске материје и одреди да ли ја Марс икада био прикладано место за живот. Односно: да ли на њему постоје места која су данас добра за живот 

        МАРСОХОД Curiosity успешно је слетео на Марсов кратер Хејла, а онда се успешно окренуо према Земљи и усмерио према матичној планети антену за пријем везе.

        Претходно је прикупио податке о радијацији и температури на површини „црвене планете“, саопштава НАСА.  

        До сада је марсоход преносио податке на Земљу преко два орбитална апарата НАСА - „Марс-Одисеја“ и MRO (Mars Reconnaissance Orbiter). Прецизно усмерена антена која је смештена на врху корупуса апарата омогућује му да непосредно преноси информацију на Земљу. 

        Стручњаци НАСА су на марсоход поставили шипку са главним камерама од којих су четири - навигационе камере марке Navcam. Црно-бели снимци са навигационих камера омогућили су да антена буде усмерена према Земљи. Помоћу њих је марсоход успео да сними фотографије панораме окружења за читавих 360 степени и урадио неколико аутопортрета.

        Осим тога, научници су укључили детектор радијације RAD (Radiation Assessment Detector), а добили су и прве податке о температури возила - испоставило се да је она унеколико виша од оне која је очекивана из простог разлога јер је клима на подручју кратера Хејл топлија него што се рачунало.

        Орбитални апарати настављају да снимају област где се Curiosity приземљио.

        Планови трећег дана боравка на Марсу предвиђају проверу радне способности оштрине усмерености антене која прати ниво радијационог фона помоћу система RAD, калибрирање главне камере Mastcam и добијање прве панораме у боји. Планира се такође провера алфа спектрометра APXS, апарата за хемијску анализу CheMin, главне „фабрике“ за хемијску анализу узорака SAМ, као и руског апарата DAN.

        Curiosity на себи има 10 научних инструмената који му омогућују да обавља детаљна геолошка и геохемијска истраживања, да изучи атмосферу и климу планете, да тражи воду и њене трагове, органске материје и одреди да ли ја Марс икада био прикладано место за живот. Односно: да ли на њему постоје места која су данас добра за живот.  

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари