Број планета откривених помоћу телескопа Кеплер премашио 100

ОТКРИВЕНО 13 НОВИХ ПЛАНЕТАРНИХ СИСТЕМА

И 27 НОВИХ ПЛАНЕТА ОКО ДРУГИХ ЗВЕЗДА

„Кеплер“

  • Посебан интерес научника изазвао је систем Kepler-56. Звезда-домаћин овог система је гигант са радијусом приближно три пута већим од Сунчевог, а његова температура је 4,9 хиљада келвина. То је једна од највећих познатих звезда која има планетни систем

        НАУЧНИЦИ који анализирају податке добијене помоћу космичког телескопа „Кеплер“ објавили су да је откривено још 13 нових планетарних система и 27 нових палнета око других звезда.

        На овај начин је укупни број „кеплерових“ планета премашио 100, каже се у чланку који је објавила електронска библиотека Корнелског универзитета.

        Апарат „Кеплер“ који је назван у част астронома Јохана Кеплера лансиран је на орбиту у марту 2009. године. Његова улога је тражење планета „транзитним методом“ - мерењем осцилације исијавања звезда при пролазу планета по њиховом диску.

        Телескоп изучава мали део неба на контакту сазвежђа Лабуда и Лире. Тренутно су научници помоћу инструмента открили око 2.800 планета-кандидата.

        Астрономи који учествују у пројекту, заједно са колегама из „друштва Кеплер“, потврдили су постојање 74 планете.

        У чланку групе научника под руководством Џејсона Стифена из Лабораторије „Ферми“ (САД) говори се о 13 нових планетарних система. У тим системима који су означени бројевима од Kepler-48 до Kepler-60 је откривено  27 планета - сви системи садрже по две планете уз изузетак планете Kepler-60 где су откривене три.

        Маса откривених планета се креће од 18,9 (Kepler-57b) до 0,1 (50b) масе Јупитера.

        Осим тога, истичу ови научници, у том системима постоји још неколико планета-кандидата чије постојање још није могуће потврдити.

        Планете у свим тим системима се окрећу око својих сунаца тако што се њихови периоди налазе у резонанци првог реда - њихови периоди се односе један на други као прости бројеви, каже се у чланку. Посебно, код шест таквих система периоди ротирања планета се односе као 2 према 1, а код пет - као 3 према 2.

        Посебан интерес научника изазвао је систем Kepler-56. Звезда-домаћин овог система је гигант са радијусом приближно три пута већим од Сунчевог, а његова температура је 4,9 хиљада келвина.

        То је једна од највећих познатих звезда која има планетни систем.

        Истовремено кинески астроном Ji-Вei Ксие са универзитета Нанкин саопштио је да је открио 12 планетних система и 24 планете при провери кандидата са „списка Кеплер“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари