Астрономи направили карту свемира од пре 11 милијарди година

РАД 63 НАУЧНИКА ИЗ ДЕВЕТ ЗЕМАЉА -

ПРВИ ПЛОД ПЕТОГОДИШЊЕГ ПРОЈЕКТА ПОКРЕНУТОГ 2009.

  • Карта је направљена уз помоћ технике проучавања интензитета светлости 50.000 квазара која на путу према Земљи продире кроз облаке

        МЕЂУНАРОДНИ тим астронома направио је прву карту свемира какав је био пре 11 милијарди година.

       Том картом су - како су нагласили - попунили празнину између Великог праска и брзог ширења свемира које је уследило.

       Истраживање, објављено у часопису „Astronomy and Astrophysics“, приказује фазе развоја кроз које је свемир прошао три милијарде година након Великог праска када се ширење свемира почело успоравати, а пре него што је сила која се назива „тамна енергија“ покренула убрзано међусобно удаљавање галаксија.

       Из неких студија много се тога зна о непосредним последицама Великог праска, а убрзавање ширења свемира током неколико милијарди година може се видети по начину на који се крећу удаљене галаксије.

       Са друге стране, мало се зна о тамној енергији и тамној материји али астрономи тврде да сила мора постојати због брзине којом се свемир шири. Верује се да тамна енергија и тамна материја чине око 96 одсто свемира.

       Нова студија потврђује теорију по којој је тамна енергија створена док се ширио свемир.

       Карта, рад 63 научника из девет земаља, састављена је уз помоћ технике проучавања интензитета светлости 50.000 квазара која на путу према Земљи допире кроз облаке. Она ствара слику древног свемира на исти начин на који би хиљаде снопова светлосних зрака осветљавало слој магле.

       Истраживање је први плод петогодишњег пројекта који је покренут 2009. Група научника очекује да ће по завршетку пројекта проширити истраживање.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари