Астрономи и лингвисти раде на „суперјезику“ на којем ће послати поруку ванземаљцима

ПОКУШАЈА БИЛО И РАНИЈЕ, АЛИ НОВИ „ЈЕЗИК“ НИСУ РАЗУМЕВАЛИ ИЗВАН КРУГА У КОЈЕМ ЈЕ НАСТАО

  • Дуже од пола века, астрономи из Института за потрагу за ванземаљским цивилизацијама (SETI) и њихове колеге по свету покушавају да нађу живот у космосу и ради тога слушају радиосигнале који стижу из различитих делова галаксије. Засад нису успели да открију ни разумни живот, а ни онај који то није, али тврде - као и многи у NASA - да ће се то догодити у наредних 10-20 година
  • Стални неуспеси су натерали астронома Дагласа Вакоча и његове колеге да створе пројекат METI, или Active SETI. У његовим оквирима планирају да припреме и у космос отпреме специјалну поруку са указивањем где се унутар Млечног пута налази Земља, са описом људи и указивањем како се до нас може стићи. За оријентире ће навести друге „објекте“ у нашој галаксији

        ГРУПА водећих америчких астронома и лингвиста планира да створи неку врсту „општег језика човечанства“ који би био „максимално адаптиран разумевањумогућих представника ванземаљског разума.

        Своје планове изнели су на конференцији METI у Лос-Анђелесу.

        Даглас Вакоч, председник програма Active SETI на конференцији је изнео:

        „Ноам Чомски често је говорио да би Марсовац, када би се нашао на Земљи, помислио да сви говоримо на дијалектима истог језика. Зато што сви језици на нашој планети имају заједничку структуру и историју. Зато се наметнуло питање: ако ванземаљци уопште говоре - хоће ли њихов језик бити сличан нашим „дијалектима“.“

        Дуже од пола века, астрономи из Института за потрагу за ванземаљским цивилизацијама (SETI) и њихове колеге по свету покушавају да нађу живот у космосу и ради тога слушају радиосигнале који стижу из различитих делова галаксије.

        Засад нису успели да открију ни разумни живот, а ни онај који то није, али тврде - као и многи у NASA - да ће се то догодити у наредних 10-20 година.

        За 56 година постојања, астрономи SETI нису успели да открију никакве неспорне трагове ванземаљске цивилизације. Додуше, постоји један мали и противречан изузетак.

        Односи се на такозвани сигнал Wow! који је 1977-ме ухватио , радиотелескоп „Велико уво“.

        Астрономи су последњих година успели да поново „напипају“ извор тог сигнала у сазвежђу Стрелац што их је навело на претпоставку да им се вратио радио сигнал послат са Земље који се одбио од комада „космичког смећа“.

        Стални неуспеси су натерали Вакоча и његове колеге са створе пројекат METI, или Active SETI. У његовим оквирима планирају да припреме и у космос отпреме специјалну поруку са указивањем где се унутар Млечног пута налази Земља, са описом људи и указивањем како се до нас може стићи.

        За оријентире ће навести друге „објекте“ у нашој галаксији.

        У састављању поруке ће полазити од два питања: схватамо ли сами шта заправо тражимо и могу ли ванземаљци схватити наше сигнале? Јер. јасно им је да људски говор, као и наши радио-сигнали, ванземаљцима могу изгледати потпуно бесмислено и као нешто на шта не треба ни обраћати пажњу.

        Покушаја да се створи „суперјезик за ванземаљце“ било је и раније, а Вакоч признаје да су имали велики недостатак - били су неразумљиви и самим људима изван круга оних који су их стварали.

        Сам Чомски тврди да језик марсоваца, ако би постојали, не би представљао превелики проблем јер се не би много разликовао од језика људи.

        Већина укључених у конструисање суперјезика сматра да треба поћи од закона физике који морају бити исти и ванземаљцима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари