Американци ће Орионом 2030. летети на Марс

НАСА ТЕСТИРАЊЕ НОВОГ СВЕМИРСКОГ БРОДА ПОЧИЊЕ ВЕЋ КРОЗ ДВЕ ГОДИНЕ

  • За време свог првог полетања, планираног за 2014. годину, Орион ће бити удаљен од Земље 6.000 километара - 15 пута више од садашње Међународне космичке станице
  • При повратку на Земљу, Орион ће улазити у густе слојеве атмосфере брзином готово 32 хиљаде км на час, док ће му температура на површини премашити хиљаду степени Целзијуса. Тако нешто никада није било ни са једним бродом још од времена летова астронаута на Месец на „Аполу” - нагласио је потпредседник Lockheed Martiн Клеон Лејсфилд
  • Тешка ракета SLS  - која ће носити Орион - биће направљена у више модификација и моћи ће да `избаци` у космос терете од 70 до 130 тона. На основу прорачуна НАСА, једно њено лансирање коштаће око 500 милиона долара — један и по пута мање него што је некада коштала свака мисија шатла

         ИЗГРАДЊА новог свемирског брода Orion - који амерички астронаути кроз 20 година треба да лете на Марс - тече по плану.

         Прва тестирања ће се обавити 2014. године – рекао је на реферисању Конгресу САД директор НАСА Данијел Дамбакер.

         Пројекат брода, у сарадњи са својим подизвођачима, реализује корпорација Lockheed Martin.

         Говорећи у сенатском комитету за науку, космос и технологије, Дамбакер је, иначе, испричао да ће брод на свој први лет без посаде кренути 2014. помоћу ракете Делта-4. А након три године, Орион ће први пут бити лансиран са тешког носача SLS који пројектује други гигант америчке авиокосмичке индустрије – компанија Boeing.

         За 2021. г. НАСА планира тестирање брода са посадом.

         Потпредседник Lockheed Martin Клеон Лејсфилд, који је такође говорио пред сенатским комитетом, саопштио је да је успешно тестирано неколико система новог брода кључних за безбедност посаде.

         Већ су тестирани: систем ванредног заустављања лансирања, навигација и спојеви, као и падобрани који се користе при слетању капсуле са астронаутима на Земљу. У монтажни хангар - на космодрому Канаверал - достављена је кабина брода и наставља се рад на службеном модулу.

         Према речима Лејсфилда, за време свог првог полетања планираног за 2014. годину Orion ће бити удаљен од Земље 6.000 километара - 15 пута више од садашње Међународне космичке станице.

         „При повратку ће улазити у густе слојеве атмосфере брзином готово 32 хиљаде км на час, док ће му температура на површини премашити хиљаду степени Целзијуса. Тако нешто никада није било ни са једним бродом још од времена летова астронаута на Месец на „Аполу” - додао је потпредседник Lockheed Martin.

         Његов колега из Boeing, Џим Клифтон, рекао је да израда нове тешке ракете носача SLS, такође тече по плану. При њеном конструисању, користиће се потпуно нови елементи (на пример, степен чији је дијаметар 8,4 м), али и већ примењени у другим пројектима мотори RS-25D на течни водоник и кисеоник и убрзавачи на тврдо гориво из система „шатл”, као и потисни блок ракете Делта–4.

         SLS ће бити направљена у вишемодификација и моћи ће да `избаци` у космос терет тежине од 70 до 130 тона. На основу прорачуна НАСА, једно њено лансирање коштаћр око 500 милиона долара — један и по пута мање него што је некада коштала свака мисија шатла.

         Нова ракета носач и “Орион” заједно ће саставити интегрисани мултифункционални систем за пилотирајуће летове у далеки космос.

         Како је саопштио Дамбакер, у случају да буде неопходно користитиће се и за превоз посада и терета на МКС. Међутим, овај задатак ће извршавати нови амерички бродови који ће бити направљени на комерцијалној основи.

         Први од њих је Dragon који је у мају успешно извршио путовање на станицу и спрема се да поново оде на њу у октобру ове године. Споразум између НАСА и компаније Space-X која је направила Змаја предвиђа 12 експедиција за допремање терета на МКС. Уговор се процењује на 1,6 милијарди долара.

         Тренутно је Dragon једини теретни брод за вишеструко коришћење. Његово лансирање се остварује помоћу ракете Falcon-9 док му при спајању са Међународном космичком станицом помаже аутомстска рука-манипулатор станице.

         И компанија Orbital Sciences такође је пројектовала теретни борд и планира да оствари његов демонстрациони лет наредне зиме. У САД се настављају радови на изградњи пилотирајућих космичких бродова који ће бити коришћени на комерцијалној основи.

         Компанија Sierra Nevada има намеру да до 2016. године изгради свој Dream Сhaser који би примао седморо људи.

         Корпорација Boeing такође реализује, заједно са партнерима из Bigelow Aerospace, пројекат заједничке варијанте космичког брода који је добио назив CST-100.

         Пре месец дана руководство NASA је објавило да ће компанијама за градњу и тестирање космичких бродова издвојити око 1,1 милијарду долара.

         „Ширимо могућности за комерцијано коришћење космоса и истовремено стварамо потпуно нове услове за даље изучавање Космоса” - изајвио је директор Америчке космичке управе Чарлс Болден.

         Он је још додао да ће ови пројекти донети Сједињеним Државама хиљаде нових радних места.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари