Американци би да пошаљу људску посаду и према једном астероиду и на Марс

НАСА СПРЕМА И ИЗГРАДЊУ КОСМИЧКЕ СТАНИЦЕ У ТАЧКИ L2 КОЈА СЕ НАЛАЗИ СА СУПРОТНЕ СТРАНЕ МЕСЕЦА

  • Из базе у тачки L2  биће могући лет према астероиду који је планиран за 2025,  а до 2030. године - и на Марс

         ИЗБОР Барака Обаме на дужност председника САД отвара врата пројекту НАСА истраживања даљег космоса, посебно астероида и Месеца, па ће НАСА убрзо објавити амбициозне планове о удаљеним космичким мисијама, саопштио је експерт за космичку политику Џон Логсдон, почасни професор универзитета „Џорџ Вашингтон”.

         „Планови НАСА су се променили. Последњи планови су били летови до тачака које се налазе на путу према Месецу и на отбити око њега, као и до тачке Лагранжа L2 у којој се гравитација Земље и Месеца изједначавају. Уздржавали су се од званичног саопштења о овим плановима све док не постану познати резултати избора” - рекао је Логсдон.

         Према речима овог експерта, републиканац Мит Ромни – који је изгубио изборе од Обаме – изјављивао је да има намеру да ревидира све планове НАСА.

         Логсдон сматра, да ће америчка аерокосмичка агенција објавити амбициозне космичке планове. Да ће обзнанити: изградњу космичке станице у тачки L2 која се налази са супротне стране Месеца. Из те базе биће могући лет према астероиду који је планиран за 2025. године.

         Задатак да се организује експедиција на астероид, а до 2030. године и на Марс, пред НАСА је поставио 2010. године управо Обама. Ради остварења тог циља, НАСА пројектује тешку ракету SLS (Space Launch System) и брод „Орион”. Међутим, ове године се појавила информација да НАСА намерно прави „интервалну станицу” - базу у тачки L2.

         Први летови у ту тачку могу да се реализују тек после 2021. године, након првог пилотирајућег лансирања SLS и „Ориона”.

         Амерички медији су у септембру саопштили да слање астронаута у тачку L2 и изградња сталног „форпоста” имају приоритет међу пројектима НАСА.

         Једна од варијанти такве мисије претпоставља коришћење руског модула планираног за МКС који није био никада направљен. Поред руског модула, претпоставља се и коришћење опреме која је остала од шатлова и резервних делова Међународне космичке станице.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари