Хелијум-3 са Месеца обезбедиће Земљи енергију за пет миленијума

ЗА 25 ТОНА МЕСЕЧЕВОГ ХЕЛИЈУМА-3 БИЋЕ ПОТРЕБНО 25 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА,

АЛИ ЋЕ ТО БИТИ ВЕОМА ИСПЛАТИВО

  • При термонуклеарној синтези када се у реакцију убаци тона хелијума-3 са 0,65 тона деутеријума, ослобађа се енергија која је еквивалентна сагоревању око 15 милиона тона нафте
  • Тренутно се изотоп хелијума-3 на Земљи добија у веома малим количинама које износе неколико десетина грама годишње. А на Месецу су залихе овог вредног изотопа, минимално, око 500 хиљада тона

        ЗАЛИХЕ хелијума-3 на Месецу толике су да Земљанима могу обезбедити енергију за наредних пет хиљада година, изјавио је Владислав Шевченко, доктор физичко-математичких наука, шеф одељења Државног астрономског института Московског државног универзитета „Ломоносов“ за истраживање Месеца и планета.  

        „Неограничене су могућности да се житељима планете Земља са Месеца обезбеде неограничене количине енергената. Залихе на нашој планети ће бити потрошене у наредним вековима. Али, Американци су већ утврдили да на Месецу постоје залихе хелијума-3 која ће обезбедити енергију Земљанима минимално за пет хиљада година унапред“ - рекао је Шевченко.

        „Наравно, цена сваке на Месецу добијене тоне хелијума-3 износиће проближно милијарду долара. А тек треба направити ивфраструктуру за добијање хелијума на Месецу и његов транспорт на Земљу. Дакле: за 25 тона хелијума-3 биће потребно 25 милијарди долара. Међутим, то и није баш толико много јер та количина је довољна за обезбеђивање енергије Земљанима за једну годину. А тренутно само САД годишње на енергенте троше око 40 милијарди долара. Корист је очигледна“ - одговорио је Шевченко.

        Према његовим речима, у скорој будућности партнери окупљени око Међународне космичке станице МКС треба постепено да пређу са њене експлоатације на изградњу Међународне месечеве станице ММС.

        „Наш пут је тренутно да се од Међународне космичке станице изгради Међународна месечева станица. Добићемо одмах практичну корист“ - закључио је научник.

        Тренутно се изотоп хелијума-3 на Земљи добија у веома малим количинама које износе неколико десетина грама годишње.

        На Месецу су залихе овог вредног изотопа, минимално, око 500 хиљада тона.

        При термонуклеарној синтези када се у реакцију убаци тона хелијума-3 са 0,65 тона деутеријума, ослобађа се енергија која је еквивалентна сагоревању око 15 милиона тона нафте.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари