Гејтс са Кином прави безбедни атомски реактор на осиромашени уранијум

Енергетска компанија шефа Мајкрософта преговара са Пекингом о `пројекту века`

  • Гејтсова компанија TerraPower, како кажу упућени, разрађује идеју `реактора на бази трчећег таласа` који не мора да користи обогаћени уранијум
  • Активна зона Гејстовог реактора траба да буде уроњена у огроман базен са течном содом, а његови сарадници тврде да такав реактор без заустављања може да функционише – цео један век

          ШЕФ Мајкрософта Бил Гејтс – како је објавио Волстрит Џорнал – преговара са кинеским специјалистима о конструкцији и производњи атомског реактора четврте генерације.

          Над оваквим реактором, који би радио на осиромашеном уранијуму, већ ради Гејтсова енергетска компанија TerraPower. Сам Гејтс је објаснио да жели да направи реактор који би био `економичан и веома безбедан`. Додао је још: «А да иза њега остаје веома мало атомског отпада».

          Да су преговори већ у току, потврдио је и први човек Националне атомске корпорације Кине Сун Кин. А Гејтс је пристао да открије оволико:

          «TerraPower има одличне преговоре са Националном атомском корпорацијом Кине и са разним другим представницима кинеске владе. Међутим, цео пројекат је још у почетној фази».

          Гејтсова компанија, како кажу упућени, разрађује идеју `реактора на бази трчећег таласа` који не мора да користи обогаћени уранијум. Стручњаци TerraPower разрадили су две варијанте пројекта: за средњи и моћни.

          Иначе, тзв. активна зона Гејстовог реактора траба да буде уроњена у огроман базен са течном содом.

          Његови сарадници тврде да такав реактор без заустављања може да функционише – цео један век.

          Гејтс је изјавио да ће у овај пројекат наредних година уложити можда и целу милијарду долара.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари