Француска породица живи на Арктику

ЗА ПЕТ ГОДИНА ВИДЕЛИ НАЈМАЊЕ 800 ПОЛАРНИХ МЕДВЕДА

          ОКЕАНОГРАФ Ерик Браузер, уједно и капетан јахте на којој његова четворочлана породица живи на Арктику, истиче да су за пет година, колико живе и путују по тој области, видели најмање 800 поларних медведа, самим тим, и много мало људи.

         Млада четворочлана породица из Француске већ другу годину заредом зиму проводи на Артику,  и то на јахти, а како кажу, прве комшије су им поларни медведи.

         Наиме, породична јахта „Вагабонд”, дужине 15 метара, не плови нигде и главно је уточиште ове породице. Капетан ове јахте Ерик Браузер има јединствену посаду, коју чине његова супруга и трогодишња и петогодишња ћерка.

         Ова зимска авантура није прва у низу Браузерових. Пре пет година зимовали су на броду близу Спитсбергена, острва у Норвешкој. Браузерова старија ћерка имала је само 12 дана када је дошла на брод.

         - Наше прве комшије су поларни медведи. Мислим да смо за пет година видели најмање 800 поларних медведа – рекао је отац.

         Прошле зиме били су удаљени 50 километара од центра, тако да су по основне намирнице ишли једном недељно. Ове зиме јахта је од центра удаљена само неколико минута. Говорећи о свом боравку на Арктику, истичу да то има и предности и мане.

         Доста тога нам недостаје, пријатељи, породица, међутим уз помоћ Скајпа можемо увек да их контактирамо – прича Браузер.

         Капетан ове јахте и глава породице, који је по професији океанограф, истакао је да никада није могао да поднесе рад у канцеларији.

         - Ја сам истраживач и баш због тога сам дошао на идеју да зиму проведем на броду са свом опремом која ми је потребна за истраживање, мерење дебљине леда и температуре на којој се лед топи – објаснио је.

         Браузер и његова породица остаће на Арктику до јула, све док лед не почне да се топи. Након тога, лето ће провести на Гренланду. Још не знају где ће провести следећу зиму.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари