CR9114 неутралише вирусе типа А и Б, укључујући и свињски и птичији грип

УСПЕХ ГРУПЕ ВИРУСОЛОГА СА ИСТРАЖИВАЧКОГ ИНСТИТУТА СКРИПСА

ИЗ АМЕРИЧКОГ ГРАДА ЛА ХОЈА

  • Антитело CR9114 спречава „ширење“  хемаглутинина који је незаобилазан при спајању овојнице вируса са ћелијским зидом. То је вероатно једна од најслабијих тачака на „панциру“ вируса пошто тај део имају најразличитији типови вируса А и В - објаснио је учесник у истраживању Сајрил Дрејфус

        БИОЛОЗИ су открили три нова антитела од којих је једно успешно заштитило мишеве од смртоносних доза свих врста вируса грипа укључујући свињски (H1N1) и птичији (H5N1) грип!

        Ово отвара перспективу за прављење универзалног лека од ове болести, каже се у чланку који је објавио научни часопис Science.

        „Да би се заиста направила универзална вакцина или терапија неопходно је наћи метод заштите од вируса типа А и типа В. Током истраживања добили смо неутрална антитела широког спектра дејства која су у стању да униште вирусе овог или оног типа“ - изјaвио је шеф групе вирусолога Јан Вилсон са Истраживачког института Скрипса из града Ла Хоја (САД).

        Вилсон и његове колеге се већ неколико година баве тражењем антитела која би била способна да неутралишу неколико или готово све најразличитије вирусе грипа. Они су 2011. године издвојили антитела СR8020 и CR6261 која су уништавала све постојеће врстте вируса типа А.

        Биолози под руководством Вилсона сада покушавају да створе антитело које неутрализује честице вируса грипа типа В. Сматра се да су колоније овог типа вируса мање опасне за човека и да ређе изазивају епидемије у поређењу са вирусом типа А којем припадају H5N1 и H1N1.

        Вирусолози су окупили групу од неколико добровољаца и у крв им убризгали обичну сезонску вакцину против грипа и узели узорак крви након неколико дана после давања вакцине. Затим су извукли антитела и В-ћелије добијене из узорака и размножили их. Добивши довољан број антитела, Вилсон и његове колеге су проверили њихову снагу додајући антитела у епрувете са вирусом грипа.

        Ово је научницима омогућило да изолују три веома перспективна антитела - CR8033, CR8071 и CR9114, који су били способни да се вежу и неутралишу све различите врсте грипа типа В. Када су се уверили у делотворност антитела у лабораторијским условима, вирусолози су њихово дејство проверили на мишевима. који су били заражени леталним дозама вируса грипа.

        Прва два антитела - CR8033 и CR8071 - успешно су заштитила глодаре од смртоностног заражавања вирусом грипа типа В.

        Последње једињење CR9114 се показало универзалнијим - не само да неутралише вирус типа В, већ и све вирусе типа А укључујући и свињски и птичији грип.

        Научници тврде да је оваква ефикасност антитела везана за то што се вежу за једну од „ахилових пета“ на телу вируса – на „ножице“ беланчевине хемаглутинина. Дата беланчевина игра важну улогу у раду вируса – даје му могућност да се закачи и продре у ћелију.

        „(Антитело CR9114) спречава „ширење“  хемаглутинина који је незаобилазан при спајању овојнице вируса са ћелијским зидом. То је вероатно једна од најслабијих тачака на „панциру“ вируса пошто тај део имају најразличитији типови вируса А и В“ - додао је други учесник у истраживању Сајрил Дрејфус са Истраживачког института Скрипса.

        Научници сматрају да им се у извесној мери посрећило - првобитни тестови у епруветама су показивали тобоже крајње ниску ефикасност CR9114. Да Вилсон и његове колеге нису све тестирали на глодарима, никада не би сазнали за „свеотровност“ овог антитeла.

        „Док се не направи универзална вакцина против грипа морамо користити већ распрострањене методе анализа ефикасности антитела. На пример, CR9114 поседује високу ефикасност захваљујући необичном механизму дејства који није могуће видети и оценити помоћу савремених метода у прављењу вакцина“ - закључује други учесник Јап Гаудсмит са Института за вакцине компаније Crucell из Лајдену (Холандија).

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари