Човечанство преживљава експлозију мутације гена

ИСТРАЖИВАЊЕ НА 6515 СТАНОВНИКА САД

- 4298 ЕВРОАМЕРИКАНАЦА И 2217 АФРОАМЕРИКАНАЦА

  • Код Американаца европског порекла пронађено је 709816 мутација, такозваних генетских варијанти, кад једно слово у гену замењује друго. Од тог броја, 81% мутација настао је у последњих пет хиљада година
  • Најважније откриће: формирању ове или оне болести учествују велике групе гена, а мутације мењају састав тих група и пут ка болести

        ВЕЋИНА мутација које је икад претрпео геном савременог човека, десила се у последњих пет хиљада година - утврдила је група генетичара са различитих америчких универзитета. У чланку који је објављен у последњем броју часописа Nature. 

       Пет миленијума је доста велики временски период, али је то - у поређењу са временом постојања човека - свега неколико промила, не више од пет. Другим речим: за релативно кратко време наш ДНК преживео је (и даље преживљава) буквално експлозију разноврсности гена. 

       Ова група генетичара је истражила преко 15 хиљада гена који кодирају беланчевине. Истраживање је обављено на 6515 становника САД - 4298 евроамериканаца и 2217 афроамериканаца.

       Код Американаца европског порекла пронађено је 709816 мутација, такозваних генетских варијанти, кад једно слово у гену замењује друго. Од тог броја, 81% мутација настао је у последњих пет хиљада година.

       Афроамерички геном се мењао знатно спорије - од 643128 генетских варијанти пронађених код афроамериканаца, 58% се појавило у последњих пет миленијума. И ту Американци европског порекла нису имали среће - већи део штетоносних варијанти припада баш њиховом ДНК. 

       Само ово не значи да смо постали отпорнији на болести. На том плану, према њиховом мишљењу, раде сложенији механизми.

       У формирању ове или оне болести учествују велике групе гена, а мутације мењају састав тих група и пут ка болести.

       То је, уједно, и једно од најбитнијих открића до ког су дошли научници током овог истраживања. До сада се подразумевало: да ка једној болести води један те исти генетички „пут“. Сада се показало да таквих путева има много. 

       Превела Марија Петрова

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари